VUB financiert uitbreiding met obligaties

De toekomstige cultuurtoren van de VUB. ©conixrdbm

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft ruim 60 miljoen opgehaald via een obligatie-uitgifte. Dat vernam De Tijd. Welk rendement de obligaties bieden, is voorlopig niet bekend.

De uitgifte, die door Belfius in de markt werd gezet, dient om de omvangrijke vastgoedprojecten van de Vlaamse Brusselse universiteit te financieren. De VUB is van plan meer dan 600 nieuwe studentenkamers op haar campus te bouwen, maar ook 3.500 vierkante meter nieuwe onderwijsruimte en een nieuwe cultuurtoren met concertzaal en tentoonstellingsruimte. De nieuwe onderwijsruimte omvat veertien klaslokalen, een auditorium en ruimte voor studentenverenigingen. De cultuurtoren moet het voormalige KultuurKaffee vervangen,  dat een tijdje geleden werd afgebroken.

Volgens Brussel Nieuws zou het volledige project in de herfst van 2018 klaar moeten zijn, maar over één jaar zouden de eerste studentenwoningen al opgeleverd kunnen worden. Het is de bedoeling om de VUB-obligatie te laten noteren op Euronext Brussel. Een genoteerde universiteitsobligatie zou een primeur zijn voor ons land.

Het is niet de eerste keer dat de Brusselse unief op een creatieve manier op zoek gaat naar extra budget voor haar infrastructuurwerken. Zo zocht en vond de VUB eerder al giften voor haar nieuwe zwembad.

Vastgoedbeheer

Verschillende universiteiten in Vlaanderen worstelen met het beheer van hun vastgoed. Het budget voor patrimonium van de universiteiten gaat al jarenlang voor tientallen miljoenen euro in het rood. In 2013 was er volgens de regeringscommissarissen die de Vlaamse universiteiten controleren 123 miljoen euro nodig om alleen het patrimonium in stand te houden. Van dat bedrag ontvingen de universiteiten 26,9 miljoen of 22 procent. Dat betekent dat ze jaarlijks op hun reserves moeten teren om al het vastgoed enkel maar te onderhouden. Doorheen de jaren hebben de universiteiten zelf geld opijgezet voor vastgoed- en onderzoeksprojecten.

Dat er almaar meer jongeren aan de Vlaamse universiteiten studeren, maakt de problemen nog prangender. De campus van de VUB in Etterbeek bijvoorbeeld is in de jaren zeventig voor 5.500 studenten gebouwd. Vandaag heeft de VUB 13.000 studenten, terwijl er amper infrastructuur is bijgekomen.

De Vlaamse universiteiten krijgen per student almaar minder geld voor hun onderwijs. Voor andere activiteiten, zoals onderzoek, halen ze uit Vlaamse en Europese onderzoeksfondsen en uit de bedrijfswereld wel almaar meer geld, dat helaas niet zomaar kan worden gebruikt voor onderwijs. Dankzij de onderzoeksgelden ziet de totale balans en resultatenrekening er wel gezond uit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect