Waals Gewest schroeft ambitie luchthaven Charleroi terug

©BELGA

Aanvankelijk wou het Waals Gewest 80 miljoen euro investeren in de luchthaven van Charleroi. Maar de Italiaanse aandeelhouder Save ligt dwars. Daarom stelt de regering nu voor een 'miniterminal' bij te bouwen voor 20 miljoen.

Waals minister Carlo Di Antonio (cdH), bevoegd voor de luchthavens, wil 15 tot 20 miljoen euro investeren in 'een kleine terminal bis, die moet garanderen dat Charleroi snel 9 miljoen passagiers per jaar kan ontvangen'. Dat meldt Le Soir.

Als gevolg van een nieuwe berekening van Europa moet Brussels South Charleroi Airport (BSCA) jaarlijks 15 miljoen euro betalen om gebruik te maken van de infrastructuur die door Wallonië wordt gefinancierd. Door die beslissing krijgen de aandeelhouders geen dividend uitbetaald.

Een van hen, de Italiaanse groep Save, wil daarom de geplande investering van 80 miljoen euro bevriezen. Die investeringen hadden er moeten toe leiden dat tegen 2020 jaarlijks 12 tot 15 miljoen passagiers op de luchthaven passeren. Vandaag zijn dat er 6,4 miljoen.

Save heeft via Belgian Airports 27,65 procent van de luchthaven in handen. De rest van de aandelen zijn via investeringsmaatschappijen in handen van de Waalse overheid.

De minister staat achter het idee van een investering van 15 tot 20 miljoen, waardoor de luchthaven snel 9 miljoen passagiers kan ontvangen. 'Met dit project zullen er gedurende twee of drie jaar geen dividenden zijn. Zo zullen we zien of we industriële partners hebben die bezorgd zijn over de ontwikkeling van de luchthaven', zegt hij. Als dat niet het geval is 'hebben we hen niet nodig'.

Het is dus onduidelijk of Save akkoord gaat met die 'miniterminal'

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud