Wereldprimeur in Brussel: baby geboren uit onrijpe ingevroren eierstok

©Photo News

Het is de eerste keer dat de transplantatie lukt bij een meisje dat nog niet in haar puberteit was toen de eierstok werd weggenomen.

Een 27-jarige vrouw is moeder geworden nadat op jonge leeftijd haar eierstokken waren verwijderd en ingevroren. Die zijn nadien opnieuw ingeplant en de vrouw raakte op een natuurlijke manier zwanger.

Het gaat om een wereldprimeur voor de ULB, uitgevoerd in het Erasmuziekenhuis. Het proces staat beschreven in het gespecialiseerde magazine Human Reproduction.

De techniek werd al meerdere malen, met succes, toegepast bij oudere vrouwen. Maar het is de eerste keer dat het ook lukt bij een meisje dat nog niet in haar puberteit was gekomen.

Bij de jonge vrouw van Congolese origine werd op vijfjarige leeftijd sikkelcelziekte vastgesteld. Toen ze op 11-jarige leeftijd naar ons land migreerde, moest ze een beenmergtransplantatie ondergaan.

Maar om te vermijden dat haar lichaam de nieuwe cellen zou afstoten, moest haar weerstand onderdrukt worden. Dat gebeurt traditioneel met chemotherapie of radiotherapie, die de vruchtbaarheid kunnen vernietigen. Dus toen ze bijna veertien jaar oud was, werd beslist om één eierstok preventief te verwijderen en in te vriezen. Het meisje had nog niet gemenstrueerd toen dat gebeurde.

Tien jaar later liet ze weten zwanger te willen raken en werd de eierstok opnieuw ingeplant. Zwanger raken lukte pas na twee jaar, met een tweede partner. In november 2014 werd een gezonde jongen van 3,14 kilo geboren.

Het onderzoek werd geleid door gynaecoloog Isabelle Demeestere van het Fertility Clinic and Research Laboratory on Human Reproduction in het Erasmus hospitaal.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n