Bestuurders Samusocial krijgen al tien jaar zitpenningen

Yvan Mayeur moest vorige week aftreden als burgemeester van Brussel nadat gebleken was dat hij jarenlang zitpenningen kreeg voor (fictieve) vergaderingen bij Samusocial. ©BELGA

Al in 2006 werden zitpenningen uitgekeerd aan bestuurders van de Brusselse daklozenorganisatie Samusocial.

Dat bleek woensdag tijdens een hoorzitting in het Brussels Parlement. Daar verklaarde de regeringscommissarissen Tina Martens en Sandrine Cnapelinckx dat al in 2006 zitpenningen werden uitgekeerd aan bestuurders van Samusocial. Nochtans maakte de algemene vergadering dat pas mogelijk in 2014.

Verder herhaalden de regeringscommissarissen dat er geen uitnodigingen, verslagen of sporen van vergaderingen van het bureau te vinden zijn. En toch werden zitpenningen uitgekeerd, afkomstig van giften. Die vloeiden onder andere naar Brussels burgemeester Yvan Mayeur en OCMW-voorzitster Pascale Peraïta.

Kritiek

Vanuit de oppositie kwam er heel wat kritiek op de Brusselse regering, die te laks zou hebben opgetreden. Hoe kan het College - zoals de regering heet binnen de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie - instemmen met zo weinig controle? Waarom is er zo lang gewacht om op te treden terwijl er al jaren signalen waren dat er iets schortte aan het beheer van Samusocial', vroeg de oppositie zich af.

De vergadering van vandaag kan gezien worden als een generale repetitie voor de parlementaire onderzoekscommissie die normaal gezien vrijdag zal worden opgericht binnen het Brussels Parlement.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content