Brussels metro-station Annessens niet herdoopt in Toots Thielemans

Toots Thielemans overleed vorig jaar. ©Hollandse Hoogte

Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet ziet af van de naamswijziging en transformatie van het metrostation Anneessens naar Toots Thielemans.

'In de plaats daarvan hernemen we het oorspronkelijk idee om het nieuw te bouwen metrostation aan het Grondwetplein op het einde van de Stalingradlaan 'Toots Thielemans' te noemen', aldus Smet. Tegen de plannen voor het herdopen van het station Anneessens kwam er protest, waardoor het project verdelend dreigde te worden.

Petitie

In Brussel was een petitie tegen de naamsverandering gestart door Ecolo-gemeenteraadslid Zoubida Jellab. Ze verzette zich tegen 'een nieuwe onthoofding' van Anneessens, de gildedeken van Brussel die in 1719 werdt onthoofd vanwege zijn prominente rol bij de volksopstand in de toenmalige hoofdstad van de Oostenrijkse Nederlanden. Jellab bendadrukte wel dat ze niets tegen een ereplaats voor Thielemans had. 

De minister grijpt nu terug naar het oorspronkelijk idee om het nieuw te bouwen metrostation aan het Grondwetplein op het einde van de Stalingradlaan naar 'Toots Thielemans', de wereldvermaarde Brusselse jazzmuzikant die in 2016 overleed, te noemen.

'Het is jammer dat een positief project dat moest verenigen plots polariseert. Dat is natuurlijk het tegenovergestelde van wat we willen. In overleg met mevrouw Thielemans en de private stichting Toots Thielemans is dan ook besloten om het nieuwe metrostation aan Grondwet 'Toots Thielemans' te noemen. Nog dichter bij de Marollen, en al zullen we er iets langer op moeten wachten, van zodra de werf van start gaat in 2019 zullen we op gepaste wijze hulde brengen aan deze grote Brusseleir. Want Toots Thielemans verdient een hommage in zijn stad', zegt minister Smet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content