De Decker neemt ontslag als burgemeester Ukkel

Armand De Decker is in opspraak gekomen in 'Kazachgate' ©Photo News

Armand De Decker (MR) heeft ontslag genomen als burgemeester van de Brusselse gemeente Ukkel. De Decker is in opspraak gekomen in het Kazachgate-schandaal

De Decker wil naar eigen zeggen door zijn ontslag de 'sereniteit bewaren' in het belang van zijn gemeente. Hij verwijst naar het 'ondraaglijke klimaat' dat was ontstaan rond het Kazachgate-dossier.

Hij herhaalt geen enkele rol te hebben gespeeld in het ontstaan van de afkoopwet. 'Ik blijf sereen en met vol vertrouwen in de instellingen en de justitie van ons land'.

MR-voorzitter Olivier Chastel neemt in een tweet acte van  het ontslag van De Decker als burgemeester.

Eerste schepen Marc Cools (MR) zal voorlopig de functie van burgemeester waarnemen, na het ontslag van Armand De Decker (MR). Dat heeft schepen Eric Sax (MR) gezegd.

De Decker is in opspraak gekomen, omdat hij destijds als Senaatsvoorzitter en advocaat van de Oezbeeks-Belgische miljardair Chodiev, zou zijn tussenbeide gekomen om de afkoopwet versneld door het parlement te jagen. De Decker heeft dat steeds ontkend, maar vanuit zijn partij was de druk groot om toch ontslag te nemen als burgemeester. Eerder zette de MR hem al uit al zijn functies binnen de partij.

Er is ook een parlementaire onderzoekscommissie 'Kazachgate' opgericht, die ook nagaat of Chodiev en De Decker succesvol hebben gelobbyd om de Belgische afkoopwet in 2011 goedgekeurd te krijgen. Zo kon Chodiev zijn vervolging voor 22 miljoen euro afkopen. Maar er zijn nog geen bewijzen gevonden dat De Decker daadwerkelijk is tussenbeide gekomen in verband met die afkoopwet.

'Te laat'

De Franstalige partijen DéFI en cdH, beiden samen met MR in de meerderheid in Ukkel, nemen akte van de beslissing van Armand De Decker om ontslag te nemen als burgemeester. CdH, bij monde van gemeenteraadslid Céline Fremault, eist dat de meerderheid zaterdag in een spoedzitting bijeenkomt. De inwoners van Ukkel verdienen duidelijkheid over de plannen van MR, argumenteert ze.

DéFI noemt het ontslag van De Decker onvermijdelijk en wijst er op dat het partijvoorzitter Olivier Maingain is die de eerste was om een onderzoekscommissie te vragen over Kazachgate. Zaterdag had Maingain in Le Soir het ontslag van De Decker gevraagd.

Ook de Franstalige groenen noemen het ontslag van De Decker 'onvermijdelijk' wegens de 'verpletterende' feiten rond zijn betrokkenheid in Kazachgate. Ecolo betreurt het 'getreuzel' van MR en De Decker om eindelijk conclusies te trekken. Het ontslag mag niet verhinderen dat het gerecht en de commissie hun werk doen, aldus nog Ecolo.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content