nieuwsanalyse

Eurostadion is keizer zonder kleren

©Jaspers-Eyers Architects

Voetbalclub Sporting Anderlecht wil onder een deal uit met projectontwikkelaar Ghelamco om van het Eurostadion in Brussel zijn thuisbasis te maken. Daarmee verdwijnt het belangrijkste argument voor de bouw van het omstreden project.

Het ziet er slecht uit voor Brussel om de openingsmatch van het EK in 2020 te mogen organiseren. De eis van de Europese voetbalbond Uefa is dat de bouw van het stadion met 60.000 zitjes op Parking C van de Heizel tegen de zomer van 2019 helemaal af is. Projectontwikkelaar Ghelamco wil ten laatste deze zomer de eerste spade in de grond, maar een half jaar voor die deadline komt er een nieuwe dodelijke klap.

Het grootste argument voor de bouw was dat voetbalclub Anderlecht en de Rode Duivels er na het EK hun thuismatchen zouden gaan spelen. De Rode Duivels haken officieel af. Club-Brugge-voorzitter en vice-bondspreses Bart Verhaeghe (foto) heeft nooit weggestoken dat hij wilde roteren met de Rode Duivels door ze in verschillende stadions te laten spelen, een scenario die Verhaeghe intussen officieel bevestigde aan Het Laatste Nieuws.

©Photo News

Nu wil ook Anderlecht definitief onder het Eurostadion uit. De club weigert alle commentaar, maar volgens bronnen dichtbij het dossier is het vrijwel uitgesloten dat Anderlecht zijn intrek neemt in het nieuwe stadion. De club zit wel in een lastig parket. Het bestuur zit juridisch vast aan een clausule in een contract met Ghelamco, waardoor het verboden is de zoektocht naar alternatieven te zoeken of stappen te zetten om elders andere activiteiten te ontwikkelen.

Vertragingsmanoeuvres door Anderlecht

De club heeft wel een ontsnappingsroute. Er is met Ghelamco een deadline afgesproken waarop het stadion moet gerealiseerd zijn. Als die niet gehaald wordt of als de termijn te kort wordt om het stadion tijdig op te leveren, kan paarswit zich onttrekken aan het contract.

Die vertragingsmanoeuvres zijn volop bezig. Anderlecht eiste grondige aanpassingen aan de plannen van het stadion, officieel om de beleving voor de gewone supporter te maximaliseren. Daar ging Ghelamco slechts gedeeltelijk op in. Ghelamco heeft intussen de bouwaanvraag ingediend, waardoor het niet meer mogelijk is om nog aanpassingen door te voeren. Het dossier zit vandaag muurvast. Beide partijen hebben ook al maanden niet meer met elkaar gesproken, behalve via mailverkeer tussen advocaten.

Stoorzender Van Damme

Het voortschrijdend inzicht van Anderlecht heeft alles te maken met de nieuwe leiding. De bestaande afspraak is nog gesloten tussen Ghelamco-topman Paul Gheysens en Anderlecht-voorzitter Roger Vanden Stock. Maar de nieuwe sterke man Alexandre Van Damme, miljardair en grootaandeelhouder bij bierreus ABInbev, ging dwarsliggen. Met Johan Beerlandt, ex-ceo en toekomstig voorzitter van Ghelamco-concurrent Besix, zit er nog een grote stoorzender in het bestuur van Anderlecht.

Van Damme gaf zakelijk directeur Jo Van Biesbroeck, een ex-topmanager bij ABInbev die hij bij paarwit aan boord haalde, de opdracht de deal te torpederen. Er is niet alleen de jaarlijke huurprijs van bijna 10 miljoen euro - Ghelamco blijft 100 procent eigenaar van het Eurostadion - waar de club zijn broek dreigt aan te scheuren.

Het is Anderlecht beginnen dagen dat ze meespelen in een theaterspel van Ghelamco. Die zou het Eurostadion alleen als drogreden gebruiken voor het werkelijke doel: de commerciële ontwikkeling van kantoren, een innovatiecampus en een parking van 10.000 plekken.

Het is Anderlecht ook beginnen dagen dat ze meespelen in een theaterspel van Ghelamco. Die zou het Eurostadion alleen als drogreden gebruiken voor het werkelijke doel: de commerciële ontwikkeling van kantoren, restaurants, een innovatiecampus en een ondergrondse parking van 10.000 plekken. Anderlecht heeft geen zin mee te doen aan dergelijk project, een veld met bureaus rond.

Er wordt gefluisterd dat Anderlecht al een plan-B heeft. De club zelf beweert dat de recente aankoop van terreinen in de buurt Neerpede alleen dient om de jeugdacademie verder uit te breiden. Maar alles is voorhanden om te schakelen: om een stadion te bouwen, gebruik te maken van multifunctionele parkings bij shoppingcentra in de buurt. Bovendien is er voldoende openbaar vervoer en ligt de Brusselse Ring vlakbij.

Miljoenen aan belastinggeld

Er is ook steeds luidere kritiek op de financiering van het stadion. De communicatie was aanvankelijk dat de kostprijs, alleen al zo'n 300 miljoen euro voor het stadion alleen, volledig door de privésector gedragen zou worden. Maar de twee politieke trekkers van het dossier, de Brusselse schepen van Sport Alain Courtois (MR) en de Brusselse minister van Financiën Guy Vanhengel (Open VLD), liggen zwaar onder vuur omdat er toch belastinggeld wordt geïnvesteerd. De stad legt 80 miljoen euro op tafel voor de parking, waarvan Ghelamco ook de helft eigenaar wordt.

80
De stad Brussel en Ghelamco betalen elk 80 miljoen euro voor een parking met 10.000 plekken aan het stadion

Daarnaast betaalt stad Brussel de komende 30 jaar elk jaar 4 miljoen om het stadion voor eigen evenementen te mogen gebruiken. En Brussel geeft nog eens 30 jaar lang 1 miljoen per jaar voor de veiligheid. Zelfs als er geen voetbalploeg gaat spelen, moet Brussel sowieso jaarlijks 3 miljoen euro betalen.

De partij Groen is naar de rechter gestapt tegen de Brusselse regering om openheid in de contracten te vragen. Vanhengel ontkende gisteren overigens dat stad of Gewest borg hebben verleend als Ghelamco geen huurders voor het stadion vindt. Hij blijft ervan overtuigd dat Anderlecht na 2020 in het Eurostadion gaat spelen.  

Draagvlak weg

In politieke kringen wordt de druk opgevoerd om het hele project af te voeren. Volgens de N-VA-fractieleider in het Brussels parlement, Johan Van den Driessche, is alle draagvlak weg. Hij vindt het tijd voor plan-B, de renovatie van het Koning Boudewijn-stadion, zodat ook de internationale atletiekmeeting 'Memorial Ivo Van Damme', gewoon kan blijven. Het Eurostadion voorziet geen atletiekpiste.

Ghelamco heeft nog veel meer zorgen. Er is een stortvloed aan bezwaarschriften tegen de aanvraag tot bouw- en milieuvergunning. Randgemeenten Vilvoorde, Grimbergen, Wemmel en sinds gisteren ook Meise zijn het stadion liever kwijt dan rijk.

Dit is een eerste opstoot van verkiezingskoorts.
Paul Gheysens
Topman Ghelamco

Er wordt ook nog een veldslag geleverd over het schrappen van een buurtweg die over parking C loopt. Gezien het wedervaren met grote infrastructuurprojecten als Oosterweel en Uplace lijkt het wishful thinking dat Ghelamco zal kunnen beginnen bouwen tegen de deadline die het zelf naar voor schuift.

Ghelamco zegt volgende week uitgebreid inhoudelijk te reageren. Topman Paul Gheysens laat weten dat hij erin blijft geloven. 'We hebben de opdracht gekregen een perfect stadion te bouwen. Wij bouwen het beste en meest rendabele stadion, en we zitten op schema. Zelfs de Uefa is wild enthousiast over de plannen', klinkt het vanuit Londen. Hij wijt de heisa aan de eerste verkiezingskoorts voor de lokale verkiezingen in 2018.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect