Getransformeerde Reyerswijk klaar tegen 2023

Foto Photo News ©Photo News

De nieuwe Reyerssite als volwaardig stadsdeel moet klaar zijn in 2023. De plannen daarvoor hebben deze week van de gemeenteraad van Schaarbeek en van de raad van bestuur van de VRT groen licht gekregen.

Ook de RTBF en het Brussels Gewest zullen eerstdaags formeel het samenwerkingsakkoord bekrachtigen. Dat meldt de Groen-fractie van het Brussels parlement dinsdag in een persbericht.

De wijk van de Vlaamse en Franstalige openbare zenders moet binnen tien jaar volledig getransformeerd zijn, naar het voorbeeld van een moderne mediawijk als het BBC Media Centre in Londen. Er moet een gezond evenwicht komen in de zone van 425.000 vierkante meter, met iets meer dan de helft woningen, een derde media-activiteiten, een tiende handel en 5 procent openbare voorzieningen als kinderopvang en scholen.

In totaal zal 40 procent van de ruimte openbaar worden ingevuld. Het huidige park achter de VRT-gebouwen zal heringericht en opengesteld worden voor buurtbewoners. De huidige gebouwen van VRT en RTBF zullen, wanneer de nieuwbouw er staat, afgebroken worden en plaats maken voor extra groene ruimte. De E40 wordt omgevormd tot een 'parkway', met minder rijstroken en groene buffers die de snelweg naar een stedelijk niveau brengen.

De Brusselse parlementsleden kregen vorige donderdag een toelichting over het richtplan door het Agentschap Territoriale Ontwikkeling (ATO). De groenen tonen zich alvast tevreden over het feit dat de VRT in Brussel blijft en over de groene ruimte. 'Het mobiliteitsaspect moet wel nog grondig bestudeerd worden', zegt Brussels parlementslid Annemie Maes. 'Toch is er heel wat potentieel om de site beter te ontsluiten met het openbaar vervoer.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud