Jambon wil onderzoek na rellen in Brussel

Minister Jan Jambon. ©BELGA

Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil onder meer nagaan hoe het komt dat er niemand werd aangehouden bij de rellen zaterdagavond in Brussel naar aanleiding van de kwalificatie van Marokko voor het WK Voetbal.

Jambon gaat de Algemene Inspectie voor de Geïntegreerde Politie (AIG) vragen om een onderzoek in te stellen naar de omstandigheden waarin het politie-optreden heeft plaatsgevonden. Naar aanleiding van de rellen zijn vragen gerezen over de snelheid en de efficiëntie van het politie-optreden.

Dat minister Jambon zich vragen stelt bij het feit dat niemand werd gearresteerd, begrijpen ze bij politievakbond VSOA. 'Dat is inderdaad een terechte vraag.'

Zondagavond meldt het parket dat de politie één verdachte heeft kunnen inrekenen. Die werd na verhoor echter vrijgelaten omdat er minstens voorlopig onvoldoende elementen waren om hem onder aanhoudingsbevel te plaatsen of rechtstreeks te dagvaarden.

Dat Brussels burgemeester Philippe Close (PS) beweert dat dat de politiediensten wél voorbereid waren op rellen, kan op veel minder begrip rekenen van de VSOA. 'We kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat men geen lessen heeft getrokken uit het verleden, en dat de collega's op het terrein daar telkens het slachtoffer van zijn', klinkt het in een persmededeling. 

Minister Jambon hoopt dat de AIG op zo kort mogelijke termijn resultaten en aanbevelingen kan voorleggen.

'Ik voorspel u dat we de ene paraplu na de andere gaan zien opengaan. Wie heeft zijn verantwoordelijkheid niet genomen?', vraagt Vilvoords burgemeester en Kamerlid Hans Bonte (sp.a) zich af. 'Het is een illustratie van de bestuurlijke chaos in het veiligheidsbeleid van onze hoofdstad. Bepaalde criminaliteitsfenomenen verspreiden zich op die manier naar de rest van het land.'

‘We mogen deze zaken niet relativeren’, stelde Sven Gatz (Open Vld), Vlaams minister bevoegd voor Brussel, in De Zevende Dag op Eén. Hij hoopte dat de daders snel via de camerabeelden geïdentificeerd worden en dan met snelrecht berecht worden – ‘daarvoor is dat destijds ingesteld’. Hij pleitte ervoor om de verantwoordelijkheid niet bij de politie te leggen of bij de "Marokkaanse gemeenschap" in zijn geheel.

De lokale politie van de zone Brussel Hoofdstad/Elsene doet een oproep aan iedereen die beeldmateriaal heeft van de rellen. 'Alle beeldmateriaal over de rellen en plunderingen mogen overgemaakt worden via het volgende adres zpz.polbru.info@police.belgium.eu aan de gerechtelijke taskforce van de zone die werd opgericht ter identificatie van de daders', zo meldt de Brusselse politie op twitter.

Na afloop van de kwalificatiematch voor het wereldkampioenschap voetbal tussen Marokko en Ivoorkust hebben een 300-tal mensen zaterdagavond keet geschopt in het centrum van Brussel. Marokko won zaterdagavond met 0-2 op het veld van Ivoorkust en plaatste zich op die manier voor het WK van aanstaande zomer in Rusland. 'Het onderzoek door de AIG is ook belangrijk in het licht van het toekomstige WK Voetbal', aldus Jambon.

Op het Beursplein werden voorbereidingen voor Winterpret vernield en op het Fontainasplein werd een wagen in brand gestoken. Ook werden winkels geplunderd en straatmeubilair vernietigd. De oproerpolitie is tussengekomen en er werd een waterkanon ingezet maar er werd iemand gearresteerd.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content