Marokko over het hoofd gezien als risicomatch

De schade na de rellen in Brussel was groot. ©Photo News

Was de politie voorbereid op de rellen die in Brussel ontstonden na de voetbalmatch Ivoorkust-Marokko? De voetbalcel noch het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken maakte in ieder geval een risico-analyse, vernam De Tijd.

De interne inspectiedienst van de politie is bezig met zijn onderzoek naar het optreden van de ordediensten bij de rellen van afgelopen zaterdagnacht in centrum-Brussel. Dat rapport is besteld door minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) omdat er serieuze twijfels zijn of er wel adequaat is opgetreden tegen de amokmakers. Die hielden lelijk huis in de Anneessenwijk nadat een feest voor de kwalificatie van Marokko ontspoorde in een straatoorlog. Straatmeubilair werd afgebroken, winkels geplunders, auto's vernietigd en 22 agenten zijn gewond afgevoerd.

Het onderzoek moet onder meer duidelijk maken of de WK-kwalificatiematch Marokko-Ivoorkust bestempeld is als risicomatch en er een verhoogde staat van paraatheid was. De kwalificatie als risicomatch is normaal gesproken een taak van de federale voetbalcel, een orgaan dat onder meer het hooliganisme moet helpen indijken.

Belgisch grondgebied

'Maar wij hebben hier geen enkele rol in gespeeld', laat topvrouw Cathy Van den Berghe weten. 'De voetbalwet heeft alleen betrekking op wedstrijden die zich op Belgisch grondgebied afspelen. Uitzonderlijk geven wij ook adviezen aan het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken bij wedstrijden op WK's of EK's. Maar nooit bij kwalificatiewedstrijden, zoals hier het geval was. De voetbalcel was bij de wedstrijd van afgelopen zaterdag niet betrokken.'

Volgens Van den Berghe is het de gewoonte dat de verschillende veiligheidsdiensten op lokaal niveau voor grote wedstrijden samenzitten om een analyse te maken van mogelijke risico's. Daarna wordt beslist of een verhoogde staat van paraatheid nodig is.

Daarbij worden heel wat parameters meegenomen, zoals reputatie van fans, precedenten en hoe de clubs er sportief voorstaan. Dat laatste heeft vaak impact op het gemoed en gedrag van fans. 'Ik weet niet of dergelijke vergadering voor deze wedstrijd heeft plaatsgevonden en wat er beslist is', klinkt het.

Ook bij het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken klinkt het dat de wedstrijd niet op voorhand als risicomatch is aangevinkt. Het is bij het crisiscentrum de gewoonte dergelijke matchen op de kalender te zetten, zodat de medewerkers met dienst weten waar mogelijke problemen kunnen opduiken. 'De voetbalcel informeert over ons wedstrijden in België. En we nemen ook matchen mee van Belgische ploegen in het buitenland.'

Volgens Brussels burgemeester Philippe Close (PS) waren de politiediensten wel degelijk voorbereid. 'Ik herinner me dat ik sprak met de korpschef en zei, pas op, er is een grote match tussen Ivoorkust en Marokko voor de wereldbeker. We waren dan ook klaar, we waren op het terrein met de politie aan de Beurs en in verschillende wijken', aldus Close tegen de nieuwswebsite Bruzz.

Geen risico-analyse

Het verhaal van Close wordt door anonieme agenten tegen Bruzz ontkend. 'We waren niet op de hoogte van de match. Ze zijn de ordedienst voor dat evenement stomweg vergeten. Er was geen analyse van het evenement, en dus geen inschatting van het personeel en de middelen die daarmee gepaard gaan.'

De agenten zeggen dat ze aanvankelijk moesten beginnen met 27 man, waar vrij snel 36 agenten en een waterkanon van de federale politie bijkwamen. De grote bazen zouden moeten weten dat Marokko speelt, en zo volk voorzien. Er was niet alleen volk tekort, maar er waren ook geen arrestatiebussen of wegversperringen, niks.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content