Advertentie

Negen op de tien vrouwen in Brussel al lastiggevallen

Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V). ©Photo News

Bijna negen op de tien vrouwen in Brussel werden al geconfronteerd met een vorm van seksuele intimidatie. Binnenkort kunnen Brusselaars zulke incidenten melden via een app.

Liefst 88 procent van de ondervraagde vrouwen heeft ooit een vorm van seksuele intimidatie meegemaakt. Een op de drie ondervindt daar nog elke dag negatieve gevolgen van. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit Gent op vraag van de Brusselse staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V). De helft van de ondervraagde vrouwen werd met fysiek geweld geconfronteerd.

Waarom zetten we geen lokvrouwen in om daders te vatten?
Bianca debaets (CD&V)
Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen

Daarmee doet Brussel het slechter dan in eerdere Europese cijfers. Daaruit bleek dat 30 procent van de vrouwen te maken kreeg met geweld op straat en dat 60 procent het slachtoffer van intimidatie was.

‘Er is te weinig respect voor vrouwen’, reageert Debaets. ‘Als vrouwen op straat seksueel getinte beledigingen toegeroepen krijgen, is dat geen kleine criminaliteit. Ik gruw van die term. Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen vaak jaren later nog steeds bepaalde buurten mijden of hun gedrag aanpassen wegens het seksueel verbale geweld uit het verleden.’

App

Eerder lanceerde Debaets de sensibiliseringscampagne Meld Geweld, die vrouwen in gevallen van straatintimidatie aanmoedigde een klacht in te dienen bij de politie . In maart gaat ze nog een stapje verder en wordt HandsAway Brussels beschikbaar, een app die vergelijkbaar met de succesvolle Franse app HandsAway. Vrouwen en mannen die op straat of in het openbaar vervoer worden lastiggevallen, kunnen erop aangeven wat en waar iets gebeurd is. Dat kan via een simpele klik om de aanmelding zo laagdrempelig mogelijk te houden.

De app moet een stuk verder gaan dan cijfers verzamelen. Slachtoffers kunnen hun ervaringen delen en aan omstaanders vragen om te helpen. Ook wie getuige is van een incident op straat kan dat via de app melden.

Daarnaast pleit Debaets ook voor meer aandacht voor dat soort geweld. ‘Waarom zetten we geen lokvrouwen in om daders te vatten en te bestraffen? In Nederland werkt het, waarom ook niet in Brussel?’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud