Opnieuw onderzoek naar Joëlle Milquet

Toenmalig minister Joëlle Milquet wilde weten wie op haar kabinet gevoelige informatie via mail had gelekt. ©Dieter Telemans

Het gerecht vermoedt dat Joëlle Milquet als minister van Binnenlandse Zaken in 2014 illegaal e-mails van haar kabinetsmedewerkers heeft laten doorzoeken.

De gerechtelijke politie is een onderzoek begonnen naar onregelmatigheden op het kabinet van voormalig minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH). De rechercheurs willen weten of ze een informaticus op haar kabinet destijds de opdracht heeft gegeven alle e-mails van haar kabinetsleden te doorzoeken.

Het is niet het eerste onderzoek. Sinds 2014 zoekt de gerechtelijke politie bewijzen dat Milquet op haar kabinet medewerkers betaalde die haar officieel adviseerden over het beleid Binnenlandse Zaken, maar in realiteit haar verkiezingscampagne moesten voorbereiden. De zaak kwam aan het licht door een publicatie in het tijdschrift Le Vif/L’Express.

Het is niet het eerste onderzoek. Sinds 2014 zoekt de gerechtelijke politie bewijzen dat Milquet op haar kabinet medewerkers haar verkiezingscampagne liet voorbereiden.

Na dat lek zou Milquet een informaticus hebben bevolen uit te pluizen wie de mail naar Le Vif stuurde waarin de interne keuken van haar kabinet stond. De gerechtelijke politie kwam dat te weten via een sms tussen Milquet en de informaticus. Ondertussen zijn meerdere verhoren gebeurd en is beslist een tweede onderzoek te openen.

De advocaat van Joëlle Milquet, Adrien Masset, reageert dat hij kwaad is over ‘deze nieuwe schending van het geheim van het onderzoek’. Volgens hem heeft Milquet ‘maatregelen genomen die wettelijk én nodig waren om de computers van het kabinet Binnenlandse Zaken te beschermen tegen pogingen tot inbraak’. Het onderzoek is nog altijd aan de gang.

Le Vif publiceerde de onthullingen in februari 2014, enkele maanden voor de federale en regionale verkiezingen. Toen Milquet in april 2016 in beschuldiging werd gesteld, nam ze ontslag als minister van Onderwijs in de Franse gemeenschapsregering.

Gevoelig moment

En ook nu barst de nieuwe zaak op een politiek gevoelig moment. Op dit moment heeft het cdH in Franstalig België alle coalities in de deelstaatregeringen opgeblazen en probeert het nieuwe regeringen zonder de PS te vormen.

In de Brusselse regering kan dat niet zonder steun van DéFI, de partij van Olivier Maingain die vroeger FDF heette. Maingain liet al weten dat hij het ene schandaal niet wil inruilen voor een ander en dat hij daarom niet in zee wil gaan met Milquet. Hij zei dat de voorbije weken op basis van het eerste onderzoek. Nu is er dus een tweede onderzoek bijgekomen.

De coalitiegesprekken lopen moeilijk, net omwille van de afstand die iedereen probeert te nemen van de vele schandalen. MR-voorzitter Olivier Chastel verweet Maingain al dat hij de PS niet wil lossen. Maingain verwijt Chastel dat de MR in het bestuur van de stad Brussel zélf de PS niet durft te dumpen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content