Chauffeur gasfleswagen vrijgelaten

De auto van de man met de gasflessen, nadat ontmijningsdienst DOVO hem doorzocht had. ©BELGA

Volgens het Brusselse parket is er wel nog verder onderzoek nodig.

De gasflessen die donderdagnamiddag aan de Brusselse Hallepoort werden aangetroffen in de bestelwagen van een veroordeelde Syrië-strijder, waren vermoedelijk voor huishoudelijk gebruik. Dat zegt het Brusselse parket.

Dat is althans wat de man, Majid Afkir (27), zelf verklaart en de eerste elementen van het onderzoek bevestigen die verklaring, maar er worden volgens het parket nog een aantal zaken geverifieerd.  Afkir werd alvast vrijdag vrijgelaten. 'Op basis van de elementen in de huidige stand van het onderzoek, zijn er geen argumenten voorhanden om een onderzoeksrechter te vorderen of de aflevering van een aanhoudingsbevel', klinkt het. Het onderzoek wordt wel voortgezet.

Het voertuig werd donderdag in de buurt van de Hallepoort door de Brusselse politie tegengehouden nadat het door het rode licht reed.

Syrië

Aan het stuur zat een man die bij OCAD, het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse, bekend staat als 'categorie 4', vernam De Tijd. Dat betekent dat het om een persoon gaat die naar Syrië was afgereisd, maar aan de Turks-Syrische grens werd onderschept. 

De man werd vorig jaar veroordeeld in een terreurdossier, hij zat een tijdlang in voorhechtenis en kreeg 5 jaar met uitstel.

Het gaat om Majid Afkir, die werd veroordeeld in dezelfde zaak als Najim Laachraoui. Laachraoui was op het moment van de veroordeling al overleden, omdat hij zichzelf had opgeblazen bij de aanslagen van 22 maart op de luchthaven van Zaventem.

Geen onmiddellijk gevaar

Het is niet zo dat er onmiddellijk gevaar was voor een aanslag. De man reed wel drie keer door een rood licht en zou geweigerd hebben zijn koffer te open, toen hij staande gehouden werd. In zijn voertuig werden twee gasflessen aangetroffen. Eén bleek leeg, de andere gevuld. Hij werd opgepakt.

Volgens het federaal parket heeft de verdachte verklaard dat hij net gasflessen was gaan halen. Er werd geen ontstekingsmechanisme gevonden aan boord van zijn wagen, een kleine witte bestelwagen. 

Verkeer

Huizen, winkels en het lokale metrostation in de buurt werden na het incident geëvacueerd, de omgeving afgezet en de ontmijningsdienst Dovo kwam ter plaatse. Ook het metrostatrion ‘Hallepoort’ werd afgesloten.

Het incident leidde tot veel verkeershinder, maar donderdagavond laat normaliseerde de toestand weer, de afzetting van de buurt werd opgeheven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud