Peraïta kondigt terugkeer aan als directrice bij Samusocial

Pascale Peraïta wil nog een opzegvergoeding bij Samusocial. ©BELGA

Terwijl Yvan Mayeur stilletjes de aftocht heeft geblazen, wil Pascale Peraïta weer directrice worden bij Samusocial. Ze lijkt vooral nog een opzegvergoeding op te willen strijken.

De advocaat van Pascale Peraïta stuurde op 1 september een brief aan Samusocial, waarin staat dat zijn cliënte een einde wenst te maken aan haar verlof zonder wedde om haar functie van directrice opnieuw op te nemen. Dat meldde de Franstalige omroep RTBF gisteren en werd bevestigd door Peraïta's advocaat.

‘Peraïta was directrice van Samusocial van 2001 tot 2013, maar ging in verlof zonder wedde toen ze OCMW-voorzitter werd en bestuurder van de vzw’, verduidelijkt Quentin Wauters, de advocaat van Peraïta.

‘De leden van de raad van bestuur hebben hun ontslag ingediend en dus kan er dan een einde komen aan haar verlof zonder wedde. Het is echter wachten op een bijeenkomst van de Algemene Vergadering van Samusocial om het ontslag van die raad van bestuur te bekrachtigen.’

Terugkeer onwaarschijnlijk

Toch is het maar de vraag of Peraïta ook echt terug directrice wil worden van Samusocial. Het is onwaarschijnlijk dat een nieuwe raad van bestuur dat zou aanvaarden na het schandaal over de riante zitpenningen en parallelle structuren, waarover een juridisch onderzoek is geopend en een onderzoekscommissie in het Brussels Parlement is opgericht.

Bovendien kwam Peraïta in 2013, vlak voor haar aanstelling als OCMW-voorzitter in opvolging van Yvan Mayeur ook al in opspraak als directrice omwille van haar hoge loon en de OCMW-woning die ze bezat.

Het vermoeden is dat Peraïta en haar advocaat er vooral op uit zijn om haar rechten als voormalig directrice en dus werkneemster te vrijwaren, met het oog op een mogelijke opzegvergoeding.

‘Dat is onvoorstelbaar, mevrouw Peraïta wil geen verantwoording afleggen in de parlementaire commissie, maar wel nog eens langs de kassa passeren’, hekelde Brussels parlementslid Arnaud Verstraete (Groen). ‘Dat is totaal wereldvreemd. Veel logischer was geweest als ze via haar advocaat had laten weten dat ze zou opstappen als directrice’, liet Groen vanuit de oppositie weten.

Ook staatssecretaris voor de strijd tegen armoede, Zuhal Demir (N-VA), stak haar verontwaardiging niet onder stoelen of banken. ‘Samenwerken met deze dame voor winteropvang in Brussel? Ik hoop dat de ‘nieuwe PS’ zijn verantwoordelijkheid neemt’, reageerde Demir op Twitter.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content