Advertentie

‘Vierdagenweek in Sint-Joost is PS-surrealisme'

Emir Kir ©BELGA

‘PS-surrealisme in Brussel, natuurlijk zonder er zelf voor te betalen’. Zo hekelt N-VA-hoofdeconoom Edwin De Boeck de invoering van de 4-dagenwerkweek in Sint-Joost, de armste gemeente in Brussel.

De gemeenteraad van Sint-Joost-ten-Node zette maandagavond het licht op groen voor het plan van PS-burgemeester Emir Kir om de vierdagenwerkweek in te voeren voor het gemeentepersoneel. Wie er werkt, zal een dag minder moeten presteren voor hetzelfde loon. Werklozen worden ingeschakeld om die ‘verloren’ arbeidstijd op te vangen. En wie dat zal betalen, is onduidelijk.

‘Het drama binnen ING herinnert er ons aan dat we er goed aan doen aan een samenlevingsproject te werken waarin werknemers, hun levenskwaliteit en hun persoonlijk welbevinden centraal staan’, zo liet Kir in een persbericht weten.

Altaar 

Sinds begin 2016 zijn al 12.000 Belgische jobs ‘geofferd op het altaar van de winst van de multinationals’, zo spreekt de burgemeester de officiële PS-taal. En hij brengt meteen in de praktijk wat de Parti Socialiste als oplossing heeft bedacht: minder werken voor hetzelfde loon.

Het PS-voorstel is al in proefprojecten in Wallonië gegoten. Zo is er in Bergen, de thuisbasis van Elio Di Rupo, een vierdaagse werkweek ingevoerd voor werknemers die ouder zijn dan zestig. ‘Bij ons komt iedereen in aanmerking’, zo gaat de burgemeester van Sint-Joost een stap verder.

Recupereren

Vanuit de N-VA wordt erop gewezen dat iemand de rekening zal moeten betalen. Als het van Emir Kir afhangt, wordt de factuur doorgestuurd naar de Brusselse en de federale overheid.

Sint-Joost wil als pilootproject erkend worden door het Brussels Gewest, dat een studie gelanceerd heeft over werktijdverkorting en daar naar verluidt ook een budget voor heeft.

Maar bovenal wordt gekeken naar steun van de federale overheid. ‘Als we werklozen aan een job helpen, dan verminderen de uitgaven van de sociale zekerheid. We zouden in overleg met de bevoegde instanties een stuk van dat geld kunnen recupereren voor de lonen’, is te horen vanuit Sint-Joost.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud