opmerkelijk

'Zone 30 voor heel Brussels Gewest'

File in Brussel. ©BELGA

De maximale snelheid moet 30 kilometer per uur worden in het volledige Brussels Gewest. Wel kunnen in overleg met de politie en de burgemeesters uitzonderingen worden gemaakt voor grote doorgangswegen.

Dat staat in een plan van Brussels staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V) en minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a), schrijft De Morgen maandag.

Brussels staatssecretaris voor (onder andere) Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V). ©BELGA

De Brusselse regering bespreekt het plan volgende week. In 2010 voerde het Brusselse stadsbestuur al een limiet in van 30 kilometer per uur voor de zone binnen de kleine ring. En in het verkeersveiligheidsplan van de Brusselse regering uit 2014 werden de negentien gemeenten opgeroepen de zone 30 zo ruim mogelijk in te voeren. Nu gaan Smet en Debaets nog een stap verder.

Een pijnpunt in hun plan is de handhaving. Debaets wijst erop dat er heel wat nieuwe camera's worden geplaatst voor de controle op de lage-emissiezone. Het geld dat aan boetes binnenkomt, wordt volgens haar ook ter beschikking gesteld voor campagnes en extra controles. Boetes worden voortaan verwerkt door een externe dienst, in plaats van door het parket.

De flitscontroles zijn een bevoegdheid van de lokale politie en de burgemeesters. Burgemeester van Koekelberg Philippe Pivin (MR) ziet het plan niet zitten. Zijn Schaarbeekse collega Bernard Clerfayt (DéFI) reageert wel positief.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content