BASF-topman sabelt Energiepact neer

Wouter De Geest klaagt de lichtzinnigheid aan waarmee de regeringen de kerncentrales willen sluiten. ©Wouter Van Vooren

‘Zonder maatregelen geeft België zijn industrie op’, waarschuwt Wouter De Geest, topindustrieel en CEO van BASF Antwerpen.

Het Energiepact dat door de ministers van Energie is afgesloten en dat tegen 2025 een uitstap uit de kernenergie wil, is een ramp voor de industrie. Er kunnen nooit tijdig voldoende alternatieve energiebronnen zijn. Dat zegt Wouter De Geest, topindustrieel en CEO van de Antwerpse vestiging van het Duitse chemieconcern BASF.

De Geest, lid van het directiecomité van het VBO en ondervoorzitter van Voka, beklemtoonde gisteren dat de werkgeversorganisaties op één lijn zitten met die noodkreet.

Minimale nucleaire optie

Hij pleit voor een ‘minimale nucleaire optie’ waarbij twee reactoren langer blijven draaien, gecombineerd met meer hernieuwbare energie en het invoeren van energie uit het buitenland. ‘Als we dat niet doen, aanvaarden we black-outs en geven we de facto onze industrie op’, klinkt het fel.

De regeringen schijnen te vergeten hoe cruciaal de zekerheid van levering en de kostprijs van stroom voor de industrie zijn.
Wouter de geest
CEO Basf antwerpen

De Geest, die als topman van het grootste chemiebedrijf in de Antwerpse haven de investeringen in België bij zijn Duitse hoofdkwartier moet verdedigen, stelt dat ‘de regeringen schijnen te vergeten hoe cruciaal de zekerheid van levering en de kostprijs voor de industrie zijn’.

Voorzichtigheid

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA), wiens partij het Energiepact van de ministers van Energie niet wil ondertekenen, is er zich van bewust dat voorzichtigheid met de chemische sector geboden is. ‘Als we de sector geen bevoorradingszekerheid aan redelijke prijzen kunnen garanderen, versterken we de Chinese concurrentie. Daar gelden veel lagere klimaatnormen. Willen we dat?’, zegt hij in een weekendinterview met De Tijd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud