Belgische economie krimpt met nooit geziene 12 procent

De Nieuwstraat in Brussel tijdens de lockdown. ©Photo News

In het tweede kwartaal daalde de economische activiteit met ruim 12 procent. De negatieve impact van de lockdown is wel minder groot dan verwacht.

De maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus hebben de Belgische economie in het tweede kwartaal een enorme klap gegeven. De economische activiteit zakte met 12,2 procent na een achteruitgang van 3,5 procent in het eerste kwartaal, zegt de Nationale Bank.

Alle belangrijke sectoren werden zwaar getroffen. De toegevoegde waarde zakte met 13,3 procent in de bouw, met 13 procent in de industrie en 11,8 procent in dienstensector.

De krimp van de economie is minder groot dan verwacht. Belfius, ING en KBC voorspelden elk een krimp tussen 15 en 18 procent. BNP Paribas Fortis vreesde zelfs een achteruitgang van liefst 22,9 procent.

Heropleving

Sinds de start van de kwartaalstatistieken van de Nationale Bank in 1995 is de economische activiteit in drie maanden nooit zo fors gedaald. In het vierde kwartaal van 2008, tijdens de financiële crisis, kromp de economie slechts met iets meer dan 2 procent.

Economen verwachten een heropleving in het derde kwartaal omdat de lockdownmaatregelen sinds begin mei geleidelijk versoepeld werden. Maar de stijging van het aantal besmettingen en de recente herinvoering van sommige beperkende maatregelen doen vragen rijzen over de kracht van het economisch herstel.

De kans is reëel dat een beter dan verwacht tweede kwartaal wordt gevolgd door een slechter dan voorzien derde kwartaal. Economen verwachten dat de Belgische economie over heel 2020 met zowat 10 procent krimpt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud