Belgische inflatie spurt weg van Europees gemiddelde

Onder meer de 'Vlaamse Bijdrage Energiefonds', beter bekend als de Turteltaks naar minister van Energie Annemie Turtelboom, stuwt de Belgische inflatie hoger. ©BELGA

België is met een inflatie van meer dan 2 procent steeds meer een 'inflatie-eiland' in de eurozone.

De Belgische inflatie voor maart bedraagt 2,24 procent. Dat is een pak hoger februari, toen het leven jaar op jaar 'maar' 1,39 procent duurder werd. De inflatie bereikt daarmee het hoogste niveau sinds november 2012, toen ze 2,26 procent bedroeg.

Belangrijker is echter dat België zo ver boven het Europese gemiddelde blijft: in februari zakte de inflatie in de eurozone tot minus 0,2 procent. Eurostat publiceert pas donderdag de eerste raming voor maart, maar de verwachting van economen is dat de eurozone met negatieve inflatie - of in het beste geval nulinflatie - zal blijven kampen. 

©Tijd Multimedia

De gestegen inflatie is vooral te wijten aan de stijging van de elektriciteitsprijs, die deze maand 10,1 procent hoger lag dan in februari en de gestegen fruitprijs (+16,9%). De verhoogde elektriciteitsprijs is hoofdzakelijk te wijten aan de verhoogde energieheffing in Vlaanderen, beter bekend als de Turteltaks.

Dat België een 'inflatie-eilandje' in een Europese zee van negatieve inflatie is hoofdzakelijk te wijten aan de belastingverhogingen die de verschillende overheden doorvoerden: naast de Turteltaks was er ook nog de (federale) btw-verhoging op elektriciteit en de (Vlaamse) verhoging van het inschrijvingsgeld voor hogere studies.

In principe is een beetje inflatie als smeersel voor de economie zeker niet slecht. De theorie luidt dat consumenten een beetje inflatie nodig hebben om het geld te laten rollen. Belangrijker is dat de grote schuldenberg waar vooral Europese overheden mee kampen, zonder scheut inflatie om de berg geruis- en pijnloos af te toppen, zo goed als ondraaglijk wordt.

Dat is ook de reden waarom Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), al meer dan 700 miljard pompte in een voorlopig vergeefse strijd om de Europese inflatie weer in de richting van de doelstelling ('minder dan, maar dicht bij 2 procent') gooide. 

Loonkostenhandicap

Voor België dreigt het echter problematisch te worden als onze inflatie te snel en te ver van het Europese gemiddelde wegspurt. Zo dreigen we ons land collectief weer letterlijk uit de markt te prijzen en worden alle recente inspanningen - denk aan de indexsprong - om onze loonkostenhandicap weg te werken, tenietgedaan. 

Dat was ook de boodschap die Europees Commissielid Marianne Thyssen vorige week gaf: 'De bevriezing, de ingrepen aan de indexering, de taxshift, de verlaging van de socialezekerheidsbijdragen voor werkgevers... hebben allemaal hun vruchten afgeworpen. Maar door de relatief hoge inflatie kan de achterstand die men heeft ingehaald, weer heel snel terugkeren.'

Uitkeringen

De stijgende inflatie is ook geen goed nieuws voor de begroting. Eén van de factoren achter de ontsporing van de begroting is de sneller dan verwachte overschrijving van de spilindex, vanaf juli volgens de jongste ramingen van het Planbureau. Daardoor stijging de uitkeringen vanaf augustus en de ambtenarenweddes vanaf september met 2 procent.

  

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect