Brussels Airport wil zetel verhuizen van Brussel naar Vlaanderen

©BELGA

Het management van Brussels Airport wil de maatschappelijke zetel van de luchthaven verplaatsen van Brussel naar Zaventem. Dat botst op verzet bij de Franstalige vertegenwoordigers van de overheid in de raad van bestuur.

Het management van Brussels Airport bracht het punt recentelijk op de agenda van de raad van bestuur. De reden voor de verhuizing van de zetel is praktisch van aard. Juridisch is de hoofdzetel van Brussels Airport aan de Reyerslaan in Brussel gevestigd, maar daar is alleen een postbus. Alle diensten zitten in Zaventem.

Heel wat post en aangetekende zendingen komen bijvoorbeeld op de maatschappelijke zetel in Brussel aan, waardoor ze altijd vertraagd op de luchthaven in Zaventem belanden of zelfs verloren geraken.
Woordvoerster Brussels Airport

Bij Brussels Airport bevestigt men dat een verhuizing wordt overwogen.

‘Brussels Airport bestudeert hoe het zijn administratieve processen kan vereenvoudigen. Een verplaatsing van zijn maatschappelijke zetel is een van de mogelijkheden die bestudeerd worden’, stelt een woordvoerster. ‘Heel wat post en aangetekende zendingen komen bijvoorbeeld op de maatschappelijke zetel aan, waardoor ze altijd vertraagd op de luchthaven belanden of zelfs verloren geraken.’

Politiek verzet

Maar het voornemen van het management botst op politiek verzet. De overheid heeft via de staatsholding FPIM 25 procent van Brussels Airport in handen. En de Franstalige vertegenwoordigers in de raad van bestuur, Olivier Hénin en Benjamin Cadranel, maakten duidelijk dat een verhuizing geen goed idee is.

Een verhuizing ligt politiek gevoelig, zeker op een moment dat Vlaanderen en Brussel op ramkoers liggen over de geluidsnormen op Zaventem.

Politiek ligt een verhuizing moeilijk, zeker op een moment dat Vlaanderen en Brussel op ramkoers liggen over de geluidsnormen op Zaventem. De Brusselse regering heeft strengere geluidsnormen ingevoerd voor Zaventem, tot groot ongenoegen van Vlaanderen, dat een belangenconflict inriep. Uiteindelijk kwam men tot een compromis, waarbij de boetes nog niet worden geïnd. Maar vroeg of laat komt dat debat terug. In zo’n sfeer de maatschappelijke zetel naar Vlaanderen verplaatsen, ligt zeer gevoelig.

Vlaamse wetgeving

En er is nog een tweede reden. Als Brussels Airport zijn zetel naar Vlaanderen verhuist, valt de luchthaven volledig onder de Vlaamse wetgeving. ‘En dat is van politiek belang. Want Vlaanderen is het enige van de drie gewesten dat positief staat tegenover de uitbreidingsplannen van de luchthaven’, zegt een bron. Het resultaat is dat de beslissing voor onbepaalde tijd is uitgesteld.

Het is niet de eerste keer dat het tot een communautaire twist komt in de raad van bestuur van Brussels Airport. Eerder lag een voorstel op tafel om de naam van de luchthaven te wijzigen naar Zaventem Airport. Ook dat botste op verzet van de Franstalige bestuurders.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content