opmerkelijk

Carine Spinnoy, de enige Belg die de staatshervorming echt doorgrondt

De Brusselse financietoren ©BELGA

Slechts één persoon bij Financiën kan de budgettaire impact van de zesde staatshervorming precies berekenen. Haar naam is Carine Spinnoy. ‘Nee, ik spreek niet met de pers.’

‘In Vlaanderen zeggen ze wel eens: God wikt, Spinnoy beschikt’, lacht een ambtenaar bij de federale overheidsdienst Financiën. Dat mag dan wat overdreven zijn, Carine Spinnoy blijkt wel de enige expert bij Financiën die de budgettaire impact van de zesde staatshervorming precies kan berekenen.

Zij zorgde met haar berekeningen voor de verrassing dat de federale overheid 750 miljoen euro minder dan gedacht moet doorstorten naar de deelstaten.

Over de ‘mystery expert’ Spinnoy is weinig bekend. Ze is in de veertig, is Nederlandstalig en heeft geen politiek etiket. Veel meer komen we niet te weten. En Spinnoy wil zelf ook niet veel kwijt. ‘Nee, ik spreek niet met de pers’, antwoordt ze kordaat als we haar bellen.

Na enig aandringen, hetzelfde antwoord. ‘En ik heb nog veel werk.’ Hoorn op de haak. Er is op het internet ook geen foto te vinden van Spinnoy, die al jaren adviseur-generaal is bij Financiën, waar ze op de studiedienst werkt.

Voor de experts en de politici die betrokken waren bij de uitwerking van de zesde staatshervorming is ze allerminst een onbekende. ‘Ze was van fundamenteel belang bij het uitwerken van de zesde staatshervorming. Ze is uitermate verstandig en voortdurend bezig met de cijfers’, zegt een politicus, die uit principe niet ‘on the record’ praat over een ambtenaar.

Onmisbaar

Spinnoy bleek met haar expertise over de zesde staatshervorming zo onmisbaar dat de top van Financiën zich zelfs zorgen maakte. ‘Zij was de enige die de berekening kende, dat was een risico. Stel dat ze van de trap zou vallen, dan was er een probleem’, is te horen. Iemand zal haar nu bijstaan, zodat die over enkele jaren de job perfect zou kunnen overnemen.

‘Maar Spinnoy is nog altijd de sleutelfiguur. Als er berekeningen moeten worden gemaakt, doet zij dat’, luidt het. Het gaat zelfs zover dat tegen haar berekeningen ‘geen beroep’ kan worden aangetekend, simpelweg, omdat niemand dat correct kan, wordt opgemerkt.

Er zijn natuurlijk de zogenaamde Dell-boys & -girls, die in 2013 op hun Dell-computers de zesde staatshervorming uittekenden. Chris Delaere (CD&V), Benjamin Dalle (CD&V), Luc Detroux (cdH), Jérémie Tojerow (PS), Pierre Provost (PS), Lieven Meert (sp.a) en Anton Delbarre (Groen) maakten de simulaties over de gevolgen van de nieuwe financieringswet, waarmee de geldstromen in het nieuwe België zijn vastgelegd. Ze traden daarmee in de voetsporen van de zogenaamde Toshiba-boys, Steve Dubois, Eric Kirsch en Jan Van Crombrugge, die in 1989 onder leiding van Jean-Luc Dehaene (CD&V) op hun Toshiba-laptops de financieringswet uitdokterden.

Maar hoe intelligent die Dell-boys & -girls en Toshiba-boys ook mogen zijn, ze moeten allemaal hun meerdere erkennen in Spinnoy. Zij wordt dan ook het echte brein achter de nieuwe financieringswet genoemd. Maar niemand wil meer kwijt over de ‘mystery expert’, die alles weet over het zogenaamde autonomie-effect van de zesde staatshervorming, op basis waarvan de doorstortingen naar de deelstaten worden berekend.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect