Consumentenvertrouwen op laagste peil in bijna drie jaar

De Meir in Antwerpen. ©Belgaimage

De Belgen werden in augustus somberder over de algemene economische vooruitzichten en vrezen een stijging van de werkloosheid.

Het consumentenvertrouwen is gedaald naar het laagste niveau sinds november 2016, zegt de Nationale Bank. Haar vertrouwensindicator zakte in augustus naar -9 punten, tegenover -6 punten in juli.

Het pessimisme is wellicht te wijten aan de escalatie van de handelsoorlog tussen de VS en China en turbulentie op de financiële markten

De daling van het vertrouwen is vooral te wijten aan de verslechtering van de macro-economische vooruitzichten. De Belgen werden somberder over de algemene economische vooruitzichten en vrezen meer dan vorige maand een stijging van de werkloosheid.

Handelsoorlog

Dat pessimisme is wellicht te wijten aan de escalatie van de handelsoorlog tussen de VS en China en turbulentie op de financiële markten. De VS kondigden extra importtaksen aan op Chinese producten. China reageerde door zijn munt te laten dalen en Amerikaanse landbouwproducten te boycotten.

Die escalatie van het handelsconflict leidde wereldwijd tot volatiliteit op de financiële markten. De beurzen kregen klappen en de langetermijnrente daalde naar een historisch dieptepunt.

De vooruitzichten voor de persoonlijke financiën van de consumenten verslechterden maar lichtjes. De Belgen werden iets somberder over hun financiële situatie, maar de spaarintenties veranderden niet.

Met -9 punten noteert de indicator van het consumentenvertrouwen wat lager dan normaal. Het langetermijngemiddelde sinds 1990 van de vertrouwensindicator bedraagt -6,5 punten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud