Drie tegen een over effectentaks

Vice-premier en minister van Werkgelegenheid en Economie Kris Peeters. ©BELGA

CD&V is enige regeringspartij die belasting wil aanpassen na kritiek Raad van State.

De regering-Michel slaagt er maar niet in om op één lijn te geraken over de effectentaks. CD&V legde afgelopen week een voorstel op tafel om tegemoet te komen aan de kritiek van de Raad van State. Maar dat wordt niet gesmaakt door haar drie coalitiepartners. ‘Het is drie tegen een’, zegt een betrokkene.

Vandaag en/of in het weekend doet premier Charles Michel (MR) een nieuwe poging om een akkoord te bereiken over de belasting van 0,15 procent voor wie 500.000 euro of meer op zijn effectenrekening heeft staan, zodat hij eindelijk de losse eindjes van het Zomerakkoord achter zich kan laten.

Zonder succes

Maar makkelijk wordt het niet. Woensdagavond zat het kernkabinet in alle discretie al enkele uren samen zonder succes. CD&V stelde een aanpassing van de effectentaks voor omdat ze er als de dood voor is dat het Grondwettelijk Hof die vroeg of laat vernietigt. De Raad van State waarschuwde voor discriminatie omdat beursgenoteerde aandelen wel onder de taks vallen en niet-beursgenoteerde niet. En ook omdat aandelen op naam - die niet op een effectenrekening staan maar in een bedrijfsregister worden bijgehouden - worden uitgesloten.

CD&V-vicepremier Kris Peeters wil daarom dat niet-beursgenoteerde aandelen ook onder de taks vallen, maar enkel die van grote ondernemingen en niet die van kmo’s. Ook aandelen op naam wil hij in het vizier nemen, maar alleen die die niet in handen van familiale aandeelhouders zijn. Zo wil Peeters vermijden dat familiale bedrijven worden geviseerd. Leden van een familiaal bedrijf die meer dan 50 procent bezitten, zouden dus niet onder de taks vallen.

Discriminaties

Maar Open VLD, de N-VA en de MR zijn niet te vinden voor het voorstel. Ze zijn bereid om de kritiek van de Raad van State te pareren door de teksten ‘te verduidelijken, te kaderen en te motiveren’. ‘Maar we gaan toch de reikwijdte van de taks niet uitbreiden?’, klinkt het in regeringskringen. Er wordt bovendien gevreesd dat met het CD&V-voorstel nieuwe discriminaties opduiken.

Premier Michel staat evenmin te springen om de modaliteiten van de effectentaks grondig te veranderen. Hij wil zich zoveel mogelijk houden aan de afspraken die in juli in het Zomerakkoord gemaakt zijn.

Maar CD&V wil zich niet met een kluitje in het riet laten sturen. Van in het begin van de regeerperiode heeft de partij een punt gemaakt van fiscale rechtvaardigheid. En ze kan die eis hard maken. Want zolang de modaliteiten van de effectentaks niet juist zitten, kunnen Michel en co. de hervorming van de vennootschapsbelasting niet afkloppen. Beide waren en zijn nog altijd verbonden.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content