Advertentie
netto

Wordt een woning echt onbetaalbaar? Bekijk het voor uw gemeente

©BELGAIMAGE

Onderzoek van De Tijd toont dat vooral randgemeenten onbetaalbaarder zijn geworden. Hoe het in uw gemeente is gesteld, kan u hier lezen.

De Tijd stelde een betaalbaarheidsindex op. Die toont door te kijken naar de vastgoedprijs, het netto belastbaar inkomen en de langetermijnrente hoe diep Belgen in de buidel moeten tasten om een huis of appartement te kopen. We houden geen rekening met de invoering en afschaffing van de woonbonus.

Hoe leest u deze cijfers?

Index 0 wil zeggen dat een derde van uw inkomen exact volstaat om uw maandelijks krediet af te lossen. Bij negatieve waarden volstaat het ruim, bij positieve moet u meer dan een derde aflossen.

Zoek hieronder op hoe (on)betaalbaar uw gemeente is.

Hoe gingen we te werk voor onze index?

De betaalbaarheidsindex van De Tijd toont in welke mate een gemiddeld inkomen volstaat om vastgoed te kopen. Per gemeente en per jaar zetten we het gemiddelde inkomen af tegen de mediane prijs van huizen en appartementen.

We corrigeren door rekening te houden met drie assumpties:

1. het vastgoed wordt gefinancierd met een hypothecair krediet met een looptijd van 20 jaar tegen een vaste rentevoet (jaarlijks gemiddelde van rentes voor langlopend krediet).

2. de eigen inbreng bedraagt 15 procent van de mediane prijs van de vastgoedprijs.

3. de aflossing mag niet meer bedragen dan een derde van het gemiddeld inkomen. Negatieve waardes tot en met 0 wijzen op betaalbaarheid, waardes boven 0 in stijgende mate op onbetaalbaarheid. Hoe hoger de index, hoe hoger het percentage dat mensen van het gemiddelde loon moeten afdragen om vastgoed te kopen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud