Advertentie
netto

Inflatie kost Belgische spaarders 7,5 miljard euro

©Photo News

Spaarrente van 0,11 procent ruim onvoldoende om inflatie te compenseren.

Omdat de inflatie veel hoger ligt dan de rentevergoeding op het spaarboekje, wordt het geld van de Belgische spaarders op jaarbasis ongeveer 7,5 miljard euro minder waard.

De inflatie is gestegen tot 2,97 procent, het hoogste peil in vijf jaar.

De inflatie in ons land is in februari uitgekomen op 2,97 procent, het hoogste peil in vijf jaar. Daarmee is België de inflatiekampioen van Europa. Maar de rente op het spaarboekje bedraagt bij de grootbanken slechts 0,11 procent, ruim onvoldoende om de geldontwaarding door de inflatie te compenseren.

Op de gereglementeerde spaarboekjes in ons land stond eind december 261,6 miljard euro. Dat geld verliest op jaarbasis 2,86 procent van zijn koopkracht als de inflatie en de spaarrente de volgende maanden op hetzelfde peil blijven.

Aangevreten

De inflatie wordt deels veroorzaakt door hogere indirecte belastingen - onder meer op elektriciteit - en hogere tarieven voor overheidsdiensten. In combinatie met de lage spaarrente, een gevolg van het beleid van de Europese Centrale Bank, leidt dat dus tot een significante onteigening van de spaarders.

De facto valt de rekening voor de spaarders zelfs nog hoger uit. Omdat de spaarrente zo laag is, laten veel Belgen het geld op zichtrekeningen staan. Die zijn nu al goed voor 76,8 miljard euro. Dat geld brengt niets op, maar wordt wel aangevreten door de inflatie.

Hetzelfde geldt voor de 11,4 miljard euro op de termijnrekeningen en de 211 miljard euro die belegd is in spaar- en pensioenverzekeringen. De rente die gezinnen daarop krijgen, ligt meestal ook lager dan het inflatiepeil nu.

Als ook de ontwaarding van het geld op zicht- en termijnrekeningen en de centen belegd in spaar- en pensioenverzekeringen in rekening worden gebracht, loopt het koopkrachtverlies voor de spaarders op tot ruim boven 10 miljard euro. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud