KBC stevig opgelicht door diamantair

©Photo News

KBC is via zijn recentelijk opgeslorpte dochter Antwerpse Diamantbank 63 miljoen dollar lichter gemaakt door een diamantair. Die leidde de bankiers jarenlang om de tuin via stromannen, loze beloftes en smokkelpraktijken.

De diamantairs blijven KBC hoofdbrekens bezorgen, ook al heeft de groep dit jaar haar 80 jaar oude Antwerpse Diamantbank ten grave gedragen. Er worden geen nieuwe leningen meer toegekend aan de oude diamantcliënten uit Antwerpen. Maar KBC Bank moet wel de lopende contracten en leningen nog afwikkelen.

Dat is geen sinecure, blijkt uit een document dat KBC onlangs bezorgde aan de Israëlische autoriteiten en dat De Tijd kon inkijken. In die ‘beëdigde verklaring’ beschrijft de bank hoe ze voor 63 miljoen dollar is opgelicht door de 58-jarige diamantair Erez D., die jarenlang in Antwerpen zaken deed en woonde, maar nu vermoedelijk in Israël is ondergedoken.

Al in oktober 1986 opende Erez D. zijn eerste rekening bij de Antwerpse Diamantbank. Dat was voor zijn Belgische diamantbedrijf DD Manufacturing. De bank wist dat Erez D. over de hele wereld bedrijven had en die bedrijven beheerde via stromannen, die ook de contacten met de Antwerpse bankiers verzorgden. De ene keer was een Israëli zijn vertegenwoordiger, soms een Zuid-Afrikaan, dan weer zijn echtgenote of zelfs zijn ex. Zijn financiële tentakels strekten zich uit van Antwerpen over Zwitserland en Liechtenstein tot de Britse Maagdeneilanden.

63 miljoen
KBC-dochter Antwerpse Diamantbank had zo veel geduld met diamantair Erez D. dat zijn schuld naar 63,6 miljoen dollar steeg.

Zolang de zaken goed gingen, stelden de Antwerpse bankiers geen lastige vragen over dat bedenkelijke spinnenweb van bedrijven. Integendeel: zijn bedrijven kregen voor tientallen miljoenen euro’s aan kredieten. De steentjes die hij daarvoor in onderpand gaf, mocht hij bij zich houden. ‘Een gangbare praktijk in de diamantsector’, luidt het.

Dankzij de kredieten groeide het wereldwijde imperium van Erez D. en kon hij in 2005 via een van zijn bedrijven zelfs een grote privéjet Bombardier 5000 Express kopen. Prijskaartje 41,5 miljoen dollar.

Maar de financiële crisis van 2008 doorprikte de zeepbel rond Erez D. Onder andere de grote Amerikaanse diamantgroep Lazare Kaplan die met hem zaken had gedaan, waarschuwde de Antwerpse Diamantbank al in 2009 voor zijn dubieuze netwerk. Tot grote ergernis van de Amerikanen besloot de Antwerpse bank hen te dumpen als cliënt en de geldkraan open te houden voor Erez D.

Het verhaal van de Antwerpse Diamantbank en cliënt Erez D. geeft een inkijk in de unieke gang van zaken in de Antwerpse diamantwereld. Erez D. kreeg tientallen miljoenen dollars aan kredieten en mocht de diamanten die dienden als onderpand, gewoon bijhouden. Dat de diamantair zoals zo veel sectorgenoten werkte met schermbedrijven en stromannen over de hele wereld was geen enkel probleem, maar nu blijven alleen ‘lege schelpen’ over in België.

Het is in elk geval opmerkelijk hoe de Belgische bank zich daarna nog zeven jaar lang aan het lijntje liet houden door Erez D., zoals beschreven staat in het feitenrelaas aan de Israëlische autoriteiten. In 2011 bedroeg zijn schuldenberg tegenover de bank al 45 miljoen dollar. Erez D. beloofde elke maand een half miljoen terug te betalen. In ruil pompten de Antwerpse bankiers nog eens 30 miljoen euro in een van zijn nieuwe zakenprojecten.

Maar Erez D. lapte zijn laars aan de schuldenregeling. Eind 2013 ontdekten de Antwerpse bankiers zelfs dat hij zijn stenen van de Scheldestad had gesmokkeld naar Zuid-Afrika. Erez D. suste hen dat hij dat alleen deed om de diamanten te polijsten zodat ze nog meer waard zouden zijn. Ondanks ellenlange correspondentie, dreigementen en nieuwe deadlines kreeg de bank ‘niets’.

Op 4 juni vorig jaar ondernam de topman van de Antwerpse Diamantbank nog een ultieme poging om de zaak op te lossen door in hoogst eigen persoon een urenlange babbel te hebben met Erez D. in Parijs. De bank hoopte zelfs dat de diamantair in Parijs 15 miljoen dollar aan steentjes zou overhandigen om de brokken te lijmen, maar zoals alle vorige pogingen, gebeurde er niets.

Nu moet KBC liefst 63,6 miljoen euro aan diamanten achternajagen over de hele wereld. Want Erez D. heeft zijn stenen alweer gesmokkeld van Zuid-Afrika naar Israël via een Brits schermbedrijf dat hij pas een jaar geleden oprichtte. KBC vraagt de Israëlische autoriteiten snel in te grijpen, want het is zeker dat de stenen weer even snel verdwijnen. KBC geeft geen commentaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud