Kwart miljoen Belgen dreigen baan te verliezen door corona

In de sector kunst, amusement en recreatie dreigt 40 procent van de werknemers hun baan te verliezen. ©EPA

Bedrijven plannen 180.000 ontslagen, 70.000 zelfstandigen verwachten faillissement.

Hoewel de Belgische economie met de heropening van de winkels maandag een versnelling hoger schakelde, moet voor de arbeidsmarkt het ergste nog komen. ‘Ondernemingen zijn van plan een vijfde van de tijdelijk werklozen te ontslaan’, blijkt uit een enquête van de Nationale Bank en werkgeversorganisaties. ‘Op vrij korte termijn kunnen 180.000 werknemers hun baan kunnen verliezen.’

In sommige bedrijfstakken dreigt een kaalslag. In de horeca zijn de jobs van 17 procent van de werknemers bedreigd. In de sector kunst, amusement en recreatie staat 40 procent van de banen op de helling.

De Nationale Bank beklemtoont dat die cijfers alleen betrekking hebben op de werknemers en de impact van de crisis op de werkgelegenheid onderschatten. Ze merkt op dat 9 procent van de zelfstandigen gelooft dat een faillissement van hun zaak (zeer) waarschijnlijk is. Omdat er 825.000 zelfstandigen zijn, dreigen ruim 70.000 van hen hun job te verliezen.

©Mediafin

Als 250.000 werknemers en zelfstandigen daadwerkelijk hun werk verliezen, zal de werkloosheidsgraad bijna verdubbelen naar 10 procent. Dat cijfer veronderstelt dat niemand van wie zijn job verliest meteen een nieuwe job vindt. Het is van 1987 geleden dat zo’n groot deel van de beroepsbevolking op zoek was naar een job (zie grafiek). In maart was 5,3 procent van de beroepsbevolking werkloos. Dat was net niet het laagste aandeel sinds eind jaren 70.

‘De coronacrisis kan door faillissementen of een hardnekkige stijging van de werkloosheid structurele schade toebrengen aan het economisch weefsel’, zegt de Nationale Bank. Het aantal startende ondernemingen is in België relatief laag. De kans dat de bedrijven die verdwijnen snel vervangen worden, is klein. Daarnaast heeft ons land een rigide arbeidsmarkt. Landgenoten die hun baan verliezen hebben vaak veel tijd nodig om een nieuwe te vinden.

De arbeidsmarkt reageert altijd met vertraging op de conjunctuur. Bij een daling van de economische activiteit schrappen ondernemingen eerst tijdelijke banen. Als blijkt dat de omzetdaling aanzienlijk en duurzaam is, gaan ze over tot ontslag.

Ook hr-dienstbedrijven krijgen veel vragen van bedrijfsleiders over hoe ze werknemers kunnen ontslaan. ‘Sommige ondernemingen bezwijken onder de crisis en moeten afslanken’, zegt Jan Vanthournhout, juridisch adviseur van SD Worx. ‘Andere bedrijven zullen jobs vervangen door een ander type. Winkels die volop inzetten op e-commerce hebben meer nood aan IT-profielen dan aan personeel voor fysieke winkels.’

Katelijne Verboomen van de hr-dienstengroep Acerta wijst erop dat federaal minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) het soepele systeem van tijdelijke werkloosheid wil verlengen tot 1 september. ‘Als die verlenging er komt, biedt dat bedrijven plots weer veel meer perspectief.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud