Advertentie

Regentenraad Nationale Bank kleurt Vivaldi

De hoofdzetel van de Nationale Bank in Brussel. ©SASKIA VANDERSTICHELE

De federale regering draagt drie vrouwen met een socialistische of groene achtergrond voor om regent te worden van de Nationale Bank.

Helga Coppen, de nummer twee van het Vlaamse sociale adviesorgaan SERV, wordt regent van de Nationale Bank. Ook Geraldine Thiry (professor economie aan ICHEC) en Louise Fromont (onderzoekster ULB) worden regent. Dat blijkt uit de oproeping voor de algemene vergadering. Coppen en Fromont hebben een socialistische achtergrond, terwijl Thiry een Ecolo-profiel heeft.

Coppen vervangt de pensioenspecialiste Marjan Maes, die een N-VA-profiel heeft en na amper een jaar uit de regentenraad verdwijnt. Thiry vervangt de Waalse mosterdonderneemster Fabienne Bister. Fromont vervangt Christophe Soil, die aan de slag ging op het kabinet van minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS).

Sociale partners

Negen van de veertien regenten worden voorgedragen door de minister van Financiën. De vijf andere worden voorgedragen door de sociale partners. Ook ABVV-voorzitter Thierry Bodson en Georges Van Keerberghen, de ondervoorzitter van de Boerenbond, worden regent. Ze vervangen respectievelijk Robert Verteneuil en Pieter Verhelst. ACV-voorzitter Marc Leemans en VBO-topman Pieter Timmermans krijgen een nieuw mandaat.

De herschikking zal de regentenraad vervrouwelijken. Na de algemene vergadering zijn er acht vrouwelijke en zes mannelijke regenten. Maar in de volledige regentenraad, die 20 leden telt, blijven de mannen in de meerderheid, omdat de zeskoppige directie van de Nationale Bank volledig uit mannen bestaat.

Sinds vorig jaar moet minstens een derde van de leden van de regentenraad van een ander geslacht zijn dan de andere leden. De regentenraad van de Nationale Bank is vergelijkbaar met de raad van bestuur bij een gewone onderneming.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud