Advertentie

Trump zet 5.000 jobs in België op de helling

Donald Trump bij zijn eerste beleidsdaad gisteren/maandag: hij schrapte een handelsverdrag met landen rond de Stille Oceaan. ©EPA

Chemie, afvalverwerking en farma kwetsbaarst voor hogere invoerheffing.

Als de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump hogere invoertarieven heft op buitenlandse producten om de industrie in de VS te beschermen, kan dat een significante impact hebben op de economie in ons land. Er moet rekening worden gehouden met een verlies van 1.200 banen, in een ongunstiger scenario zelfs van 5.000 banen.

De protectionistische maatregel zal ook 0,1 tot 0,42 procentpunt afknijpen van de economische groei in België. Dat blijkt uit simulaties van Hylke Vandenbussche, professor internationale economie aan de KU Leuven die De Tijd kon inkijken..

De gemiddelde invoerheffing die de VS nu toepassen op goederen uit Europa bedraagt 2,1 procent. Trump had al voor hij als president werd ingezworen aangekondigd dat te willen optrekken tot 5 procent. Hij heeft wettelijk ook de mogelijkheid om de tarieven voor een korte periode te verhogen tot 15 procent. Dat is het pessimistische scenario.

Negatief effect

België voert rechtstreeks en onrechtstreeks voor 8,2 miljard dollar (7,6 miljard euro) goederen uit naar de VS. Die exportactiviteit is goed voor 54.000 jobs, of 1,2 procent van de werkgelegenheid in ons land.

Als Trump de invoerheffingen verhoogt tot 5 procent, heeft dat een negatief effect van 5,7 procent op de Belgische uitvoer naar de VS, wat neerkomt op een output-verlies van 467 miljoen dollar, berekende Vandenbussche. Dat gaat dan gepaard met het verlies van 1.200 arbeidsplaatsen.

Als het tarief naar 15 procent gaat, dreigt een exportverlies van 24 procent of 2 miljard dollar. Dat kost ruim 5.000 arbeidsplaatsen.

Heel Europa

De kwetsbaarste sectoren zijn de chemische nijverheid, de afvalverwerkende industrie, de kleinhandel, de farma en de metaalverwerkende industrie.

In heel Europa kan het protectionistische beleid van Trump 50.000 banen kosten, in het pessimistische scenario zelfs 240.000 banen.
Hylke Vandenbussche
professor internationale economie ku leuven

In heel Europa kan het protectionistische beleid van Trump 50.000 banen kosten, in het pessimistische scenario zelfs 240.000 banen, becijferde professor Vandenbussche. De studie wordt een van de volgende dagen gepubliceerd door het economisch onderzoeksinstituut Vives van de KU Leuven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud