VBO: ‘Personeelstekort remt groei'

Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder VBO ©Laurie Dieffembacq

De economische groei zal dit jaar boven 2 procent klimmen, verwacht het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). Maar ondertussen worden bedrijven afgeremd omdat ze geen geschikt personeel vinden.

Belgische bedrijven zijn optimistisch over hun groeivooruitzichten. De helft van de sectoren verwacht het komende half jaar een toename van de economische activiteit, terwijl geen enkele sector uitgaat van een groeivertraging. Dat blijkt uit de zesmaandelijkse bevraging van de sectoren door de werkgeversfederatie VBO.

‘De jobs zijn er, ze invullen wordt de grote uitdaging.'
Pieter Timmermans
Topman VBO

Niet alleen de dienstensectoren, maar ook de bouw en tal van industriële sectoren zien hun activiteiten aantrekken, waardoor ook de werkgelegenheid toeneemt. Voor de bouw geven enkele grote infrastructuurwerken zoals de Oosterweelverbinding in Antwerpen een belangrijke impuls, net als de lokale investeringen in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in oktober dit jaar. 

De exportgerichte industrie hoopt te profiteren van het gunstige economische klimaat in Europa.

Groeipijn

Door de positieve vooruitzichten verwacht het VBO dat de economische groei in ons land in 2018 boven 2 procent uitkomt. Dat cijfer gold lang als noodzakelijk om de crisisjaren definitief achter ons te laten.

Toch waarschuwt Pieter Timmermans, de topman van het VBO, voor groeipijnen. Bedrijven hebben nu al moeite om geschikte kandidaten te vinden voor bepaalde vacatures. ‘Die krapte op de arbeidsmarkt zal tegen eind dit jaar overal een rol spelen en veralgemenen’, zegt Timmermans. ‘De jobs zijn er, ze invullen wordt de grote uitdaging. Als we daar niet in slagen dreigt ons groeipotentieel af te remmen.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud