Verzekeraars beloven snelle actie bij watersnoodschade

©EPA

Wie meer dan 5.000 euro schade heeft geleden, moet snel een voorschot ontvangen. Dat zegt de beroepsvereniging van verzekeraars Assuralia.

De Belgische verzekeraars moeten al minstens 150 miljoen euro uitkeren na de overstromingen. De totale schade zal dat bedrag ruim overtreffen en kan in de honderden miljoenen lopen.

Wie meer dan 5.000 euro schade heeft geleden, kan op vrij korte termijn al een voorschot via de verzekering krijgen, zegt beroepsvereniging Assuralia.

De dodentol na de overstromingen in België is opgelopen tot 31. Er zijn 163 mensen vermoedelijk vermist of onbereikbaar. Op sommige plaatsen vinden nog zoekacties plaats, maar 'de focus van de operaties verlegt zich nu naar het zware opruimwerk en het opmeten van de immense materiële schade', zegt het Crisiscentrum.

Dat die enorm is, blijkt uit de schadeclaims die nu al bij de verzekeraars toestromen. Het is duidelijk dat het vorige record van de overstromingen in 2016 gebroken zal worden. Toen waren er 27.000 aangiftes, samen goed voor 143 miljoen euro.

150 miljoen
schade
De beroepsvereniging van verzekeraars Assuralia schat de schade door de watersnood meer dan 150 miljoen euro bedraagt.

'Deze keer zullen we over de 150 miljoen euro gaan', zegt Wauthier Robyns van Assuralia, die van een 'voorzichtige raming' spreekt.

Als er meer dan 5.000 euro schade is, zijn snelle voorschotten mogelijk, zegt Robyns. 'Gedupeerden kunnen het geld gebruiken om noodzakelijke goederen te kopen zoals kleding of een koelkast. De overige schade wordt later nog verrekend.'

De verzekeraars zullen voor die voorschotten eerst focussen op de zwaarste dossiers. In principe dekt de brandverzekering de schade aan gebouwen en inboedel. Ook auto's met een omnium of kleine omnium zijn verzekerd.

Rampenfonds

Maar oudere auto's, tuinhuizen, serres of schuren vallen niet altijd onder een verzekering. De enige optie is dan een aanvraag in te dienen bij het Rampenfonds van de overheid. Na betaling van een franchise van 500 euro worden daaruit zaken terugbetaald die niet gedekt zijn door de eigen brandpolis.

Voor de schade in Vlaanderen moet de Vlaamse regering de overstromingen eerst erkennen als een ramp. Voor die procedure is het advies van het KMI vereist, zegt het kabinet van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). 'We proberen dat proces te versnellen. Maar intussen roepen we alle mensen op zo snel mogelijk hun dossier in te dienen. Op die manier kunnen we de problemen sneller in kaart brengen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud