Vlaamse spoorbonden staken niet

©Photo News

De Vlaamse vleugels van de christelijke en socialistische spoorvakbond gaan volgende week niet staken. Maar als de Franstalige bonden volharden komt er toch geen sociaal bemiddelaar.

De Vlaamse vleugels van ACV en ACOD hebben hun stakingsaanzeggingen voor 6 en 7 januari 2016 opgeschort. Ze gaan vol voor de aanstelling van een sociaal bemiddelaar. Maar die kon er alleen komen als de stakingen geannuleerd werd, zoals de regering eist. De Franstalige spoorbonden, CSC en CGSP, blijven wel van plan te staken.

Dat er scheurtjes in het vakbondsfront zaten, was al een tijdje duidelijk. Niet alleen waren er dit jaar al stakingen die alleen gedragen werden door de socialistische bond. De bonden bleven een beslissing over de staking ook maar uitstellen. Dat had te maken met verdeeldheid tussen de Vlaamse en Franstalige vleugels in de vakbond, was te horen. Nu ligt het schisma op straat.

ACV doorbrak woensdagavond als het eerste het vakbondsfront. Het was minister van Werk Kris Peeters die dat bekendmaakte, nadat hij daarover op de hoogte gebracht was door NMBS-voorzitter Jean-Claude Fontinoy. Die zit ook het sociaal overleg voor bij het spoor, waardoor de bonden hem moeten inlichten over hun acties.

Bij ACV-Transcom of ACOD Spoor kon niemand bereikt worden voor commentaar, aldus Belga. Peeters herhaalt in de mededeling 'dat het opschorten van de stakingen voor de maand januari overeind blijft als de noodzakelijke voorwaarde voor het aanstellen van sociaal bemiddelaars'. De stakingen kunnen worden opgezegd tot 48 uur voor het ingaan van de actie.

De Franstalige Isabelle Bertrand, nationaal secretaris bij de christelijke spoorbond, reageert verbaasd op de beslissing van de Vlaamse vleugel om de stakingsaanzegging op te schorten. Ze heeft 'het over een persoonlijk initiatief' van voorzitter Luc Piens. Dat er interne verdeeldheid is tussen de Vlaamse en Waalse vleugels van de christelijke spoorbond blijkt nu dus duidelijk.

Als de twee Franstalige bonden toch doorgaan met de staking, verandert er voor de reiziger weinig, het gros van de treinen zal dan niet rijden. Eerder kondigden alle vakbonden al aan dat ze drie geplande acties op 21, 22 en 23 januari uitstelden tot na de examens, na overleg met de studentenverenigingen.

De werknemersorganisaties organiseren die acties omdat de directie eenzijdig besliste een reeks maatregelen door te voeren om de productiviteit op te krikken. Daardoor moeten ze een aantal vakantiedagen inleveren en langer werken. Het spoor moet tegen het einde van de legislatuur - NMBS en Infrabel samen - 663 miljoen euro besparen; gedurende vijf jaar moet de productiviteit ook telkens met 4 procent opgekrikt worden, besliste minister van Mobiliteit Jacqueline Galant.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud