Zwitsers zeggen 'ja' tegen make-over vennootschapsbelasting

©REUTERS

Twee derde van de Zwitsers gaf in een referendum aan een make-over voor het nu al aantrekkelijke belastingtarief voor ondernemingen te zien zitten.

De uitkomst van de volksbevraging zet een punt achter jarenlang politiek gekrakeel. De Zwitsers moesten iets doen, want enkele oudere gunsttarieven zijn niet langer naar de zin van de OESO, de vereniging die de 36 economisch best ontwikkelde landen samenbrengt. Vooral als het onderscheid tussen de voordelen voor buitenlandse megabedrijven en lokale werkgevers bleef bestaan, dreigde Zwitserland een fiscale paria op het internationale toneel te worden.

De nood aan hervorming was niet omstreden, maar een eerder voorstel werd in 2017 wel weggestemd. Ook aanpassingen aan het pensioensysteem stuitten toen op een 'njet' van de Zwitsers. Deze keer werden de twee aan elkaar gekoppeld en stemde een ruime meerderheid van de bevolking voor.

Als lokkertje komt er een miljardeninjectie in de pensioenen voor de Zwitsers, terwijl de fiscale hervorming op korte termijn leidt tot 2 miljard Zwitserse frank (1,8 miljard euro) minder belastinginkomsten per jaar.

Nieuwe opties

De Zwitsers schrappen een aantal fiscale voordelen waar alleen buitenlandse vennootschappen tot nu toe van konden genieten, waardoor ze veel minder belastingen betaalden dan Zwitserse bedrijven. Dat onderscheid werd gemaakt van zodra een bedrijf een groot genoeg deel van zijn winst in het buitenland boekte. Al bij al konden 24.000 ondernemingen daarvan profiteren.

In de plaats van de exclusieve aftrekposten die verdwijnen, komen er nieuwe mogelijkheden voor grote bedrijven die hun (Europese) hoofdzetel in Zwitserland hadden ondergebracht.

Zo kan volgens de nieuwe vennootschapsbelasting winsten uit patenten of uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling ingezet worden om de belasting te verlagen.

Als er niets gebeurde zouden buitenlandse namen logischerwijs opnieuw nadenken over de locatie van hun hoofdkwartier. Uitwijken naar Singapore, Hongkong, en in sommige gevallen Nederland of Ierland was voor velen de eerste optie geweest.

©AFP

Een ja-stem was welgekomen: de 24.000 getroffen bedrijven zijn goed voor ongeveer een kwart van de Zwitserse banen en een derde van het bruto binnenlands product (bbp). Zij betaalden volgens een KPMG-studie van eerder dit jaar gemiddeld 17,1 procent belastingen, terwijl lokale bedrijven vlotjes meer dan een vijfde van hun winst afdragen aan de schatkist.

 

Fiscaal competitief blijven

'Dit is een duidelijk 'ja' en goed nieuws voor ons land,' reageerde minister van Binnenlandse Zaken Alain Berset. 'Zo kunnen we competitief blijven.'

'We zullen belastingen hebben die overeenstemmen met de EU en de OESO,' gaf minister van Financiën Ueli Maurer aan. Hij ziet op korte termijn de belastinginkomsten terugvallen met 2 miljard frank (1,8 miljard euro).

©EPA

Wapenwetten

Terwijl iedereen toch naar het stemhokje moest, werden meteen ook strengere wetten voor semi-automatische wapens goedgekeurd. Eigenaars van vuurwapens met grote magazijnen voor kogels zullen een vergunning nodig hebben en extra controles moeten ondergaan. Volgens een schatting uit 2017 zijn bijna 28 vuurwapens per 100 inwoners van het land in de handen van burgers. In Europa scoorden toen enkel Finland, Oostenrijk en Noorwegen hoger.

Voor dit referendum kwam de impuls van de EU, waar Zwitserland nochtans geen deel van uitmaakt. Het land maakt wel deel uit van de Schengenzone, en moest daarom zijn wapenwetten bijsturen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect