Minifactuur Arco voor Beweging.net

Peter Wouters, topman van Beweging.net. ©BELGA

Beweging.net, de koepel van christelijke werknemersorganisaties, moet veel minder neertellen voor het vergoeden van de Arco-gedupeerden dan gedacht. Allicht landt de eindfactuur op slechts 30 miljoen euro, vernam De Tijd.

De federale regering raakte het afgelopen week in haar zomerakkoord eens over een vergoeding voor de Arco-coöperanten, nu hun staatsgarantie dood en begraven is. Ze kunnen rekenen op 600 miljoen. Daarvan moet 400 miljoen euro van de staatsbank Belfius komen. Het resterende bedrag wordt bij Beweging.net en uit de vereffening van Arco gehaald, raakte deze week bekend. Omdat die vereffening niet veel zal opbrengen, leek het erop dat de christelijke werknemersorganisatie 200 miljoen op tafel zou moeten leggen.

Maar de factuur wordt fors milder. De boete die Europa Arco oplegde voor de illegaal bevonden staatssteun komt immers ook in die pot van 200 miljoen, vernam De Tijd. Het gaat om 146 miljoen euro (inclusief intresten), die eigenlijk voor de schatkist is. De regering zet dat geld nu in voor de coöperanten, waardoor haar rekening nog een stuk hoger uitkomt dan de 400 miljoen van Belfius. Al rijst de vraag of dat voor Europa door de beugel kan.

Voorts rekent de overheid op 24 miljoen euro uit de vereffening van Arco zodat Beweging.net nog maar 30 miljoen euro moet bijleggen, is te horen in de Wetstraat. De werknemersorganisatie zou dan geen derde (200 miljoen van 600 miljoen euro), maar slechts 5 procent van de Arco-factuur betalen. De N-VA maakte zich nochtans jarenlang sterk dat de hele Arco-rekening voor Beweging.net zou zijn.

Betwisting

De factuur voor Beweging.net kan wel nog oplopen als de boete, die voor het gerecht van de Europese Unie betwist wordt door de staat én de vereffenaars van Arco, niet overeind blijft. Of als Arco, de vroegere financiële arm van Beweging.net, de boete slechts deels zou kunnen betalen met de opbrengst van de vereffening. Maar het grootste deel van de boete (127 miljoen) is voor Arcopar dat waarschijnlijk wel voldoende overhoudt. De rest moet worden betaald door de andere Arco-onderdelen Arcoplus en Arcofin.

Onderzoek door De Tijd leert bovendien dat de vzw’s en de vennootschappen van Beweging.net en haar deeltakken over een spaarpot van in totaal 460,5 miljoen euro beschikken en dus wel makkelijk een hogere bijdrage aankunnen. Het geld zit vooral in beleggingen en vastgoed. De cijfers zijn zonder twijfel een onderschatting, onder meer omdat niet alle jaarrekeningen beschikbaar zijn.

De Dexia- en Arco-factuur voor de federale overheid en Beweging.net is al jaren een spanningsveld. Zeker omdat het debacle de staat al heel wat miljarden kostte. De ondergang van Dexia, dat grootaandeelhouder Arco meesleurde, wordt vaak deels toegeschreven aan de op zijn minst onvoorzichtige houding van de aandeelhouders en hun gebrekkig toezicht op de operationele leiding van de financiële groep.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud