18 miljoen voor digitale opleidingen voor kwetsbare jongeren

©Photo News

Minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open VLD) deelt 18 miljoen euro subsidies uit aan projecten om jongeren te leren programmeren.

Met het Digital Skills Fund wil De Croo een duwtje in de rug geven van organisaties die digitale vaardigheden aanleren. Dat heeft hij vandaag bekendgemaakt bij een bezoek aan de gratis codeeropleiding BeCode in het Centraal Station in Brussel.

In totaal legt De Croo 18 miljoen euro op tafel, die gespreid over drie jaar zullen worden uitgedeeld aan opleidingsinitiatieven. De subsidies van 50.000 tot een half miljoen euro per project zullen in samenspraak met de Koning Boudewijnstichting worden toegekend.

Kwetsbare jongeren

De focus van het subsidiefonds ligt vooral op initiatieven om maatschappelijk kwetsbare jongeren en jongvolwassenen digitale vaardigheden bij te leren.

'Nu is de nodige digitale bijscholing nog vooral weggelegd voor een select groepje hoogopgeleiden.'
Alexander De Croo
Minister van Digitale Agenda

'We moeten erover waken dat ook in onze digitale samenleving iedereen gelijke startkansen krijgt', zegt De Croo. 'Nu is de nodige digitale bijscholing vooral weggelegd voor een select groepje hoogopgeleiden. Met dit initiatief willen we ook kwetsbare jongeren kansen geven en hen de nodige digitale vaardigheden aanreiken. Zo staan ze sterker op de arbeidsmarkt of kunnen ze hun eigen onderneming opstarten.' 

De Croo hoopt dat de overheidssteun voor digitale initiatieven een hefboom kan zijn om ook elders extra financiering te vinden. Bijvoorbeeld bedrijven die op zoek zijn naar digitaal talent zouden er mee hun schouders onder kunnen zetten.

BeCode

Karen Boers, CEO en mede-oprichter van de programmeeropleiding BeCode, wil in het hele land codeerklassen opstarten. ©Shutterstock

BeCode is vragende partij voor extra overheidssteun. Met steun van enkele privébedrijven startte het enkele weken geleden met zijn eerste klassen in Brussel. Mensen zonder diploma, langdurig werklozen of wie een moeilijk profiel heeft op de arbeidsmarkt kan er terecht voor een gratis programmeercursus van zes maanden. 

'Volgend jaar willen we ook in Charleroi en Gent van start gaan en daarna in Luik en Antwerpen', zegt CEO en medeoprichtster Karen Boers. 'De jeugdwerkloosheid in de centrumsteden is enorm hoog. We moeten die mensen de nodige vaardigheden bijbrengen en niet wachten tot buitenlandse talenten hier onze jobs komen invullen.' 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect