190.000 euro voor halftijdse job bij overheid

Eric De Keuleneer ©France Dubois

Eric De Keuleneer, de CEO van Credibe, verdient jaarlijks 190.000 euro bruto voor een halftijdse job bij een overheidsbedrijf dat eigenlijk een lege doos is.

Na de commotie over de Gentse intercommunale Publipart, waar politici rijkelijk werden verloond voor weinig werk, werd gekeken of zoiets ook bij federale instellingen gebeurde. Men stuitte op Credibe, de instelling die de erfenis van het vroegere Centraal Bureau voor Hypothecair Krediet beheert. Het CBHK was in de jaren 80 een succesvolle openbare kredietinstelling, maar vanaf de jaren 90 ging het bergaf. Sinds 2003 stelt de vennootschap niet veel meer voor.

3 vragen aan Eric De Keuleneer

 U werkt halftijds en verdient jaarlijks 190.000 euro. Vindt u dat terecht?

‘Vinden sommigen dat veel?  Iedereen mag er het zijne van denken, maar ik vind niet dat dat supergoed betaald is.Die 190.000 euro is maar een deel van wat ik bij de start van mijn carrière bij Credibe verdiende. Naarmate de activiteiten werden afgebouwd, verminderde mijn loon stelselmatig. Het bedrag is bovendien inclusief de sociale werkgeversbijdragen.’

 Vindt u dat niet veel vergeleken met de beperkte omvang van Credibe?  

'Kijk, ik heb meerdere opportuniteiten gehad om elders aan de slag te gaan en beter mijn brood te verdienen. Maar ik ben gebleven. Omdat het me goed uitkwam, omdat de aandeelhouder me vroeg te blijven om Credibe door moeilijkere periodes te loodsen, maar ook omdat ik de uitdoving van Credibe keurig en ordentelijk wou afhandelen.’

Waarom kon Credibeniet sneller ontbonden worden?

‘Als de afwikkeling sneller had gekund, hadden we dat gedaan. Maar we moesten aan boord blijven zolang de situatie bij Stater Belgium niet gestabiliseerd was. De geleidelijke afbouw van Credibe gebeurde zonder sociaal bloedbad en verliep efficiënt en sober. Dat is niet onbelangrijk. U moet het hele plaatje op de lange termijn bekijken.’

 

Toch wordt de top van Credibe al jaren riant vergoed. De Keuleneer strijkt jaarlijks 190.000 euro bruto op voor een halftijdse job. ‘Iedereen mag er het zijne van denken, maar ik vind niet dat dat supergoed betaald is’, reageert de CEO. ‘Die 190.000 euro is maar een deel van wat ik bij de start van mijn carrière bij Credibe verdiende.’

Als Credibe tegen uiterlijk midden volgend jaar wordt ontbonden, kan De Keuleneer rekenen op een ontslagvergoeding van twee jaar of zo’n 380.000 euro. 

Publifin

In de nasleep van het Publifin-schandaal in Wallonië ontstond begin dit jaar ook in Vlaanderen commotie over de Gentse intercommunale Publipart. Daar kregen politici per jaar gemiddeld 19.000 euro, terwijl Publipart niet meer doet dan een aandelenportefeuille beheren. De affaire kostte de Gentse sp.a-schepen Tom Balthazar de kop.

Door het Publipart-schandaal gingen ook op federaal niveau de alarmbellen af en werd gekeken of er federaal geen gelijkaardige instellingen zijn. En men botste op Credibe, de instelling die de erfenis van het vroegere Centraal Bureau voor Hypothecair Krediet (CBHK) beheert. Credibe is in handen van de Federale Participatie en Investeringsmaatschappij (FPIM), de overheidsholding die de participaties van de staat beheert. Maar Credibe is de facto sinds 2003 een lege doos.

Toch wordt de top van Credibe riant vergoed. CEO Eric De Keuleneer verdient jaarlijks dus 190.000 euro bruto voor een halftijdse job. Ter vergelijking: Sophie Dutordoir krijgt als voltijdse CEO van de NMBS 290.000 euro.

De voorzitter van de raad van bestuur van Credibe, Marc De Pauw, kan jaarlijks rekenen op een vergoeding van ruim 37.000 euro, zes bestuurders krijgen jaarlijks 15.000 euro. En er zetelt ook nog een regeringscommissaris.

Na de commotie over Publipart werd beslist de vergoedingen van de bestuurders van Credibe op nul te zetten. Vanaf uiterlijk midden volgend jaar verliezen ook de gedelegeerd bestuurder en de voorzitter hun loon. Tegen dan zou Credibe - eindelijk - ontbonden moeten zijn. Als De Keuleneer ontslagen wordt, kan hij rekenen op een ontslagvergoeding van zo’n twee jaar, 380.000 euro dus.

CBHK

Om te begrijpen waarom de topman van Credibe jarenlang zo’n riante vergoeding kon opstrijken, moeten we teruggaan naar begin jaren 90, toen het CBHK ten onder ging. In de jaren 80 was het nog een succesvolle openbare kredietinstelling, die systematisch goedkope hypothecaire leningen tegen een vaste rentevoet verleende.

Op een bepaald moment had ze 15 procent van de markt van woonkredieten in handen. Maar toen de rente daalde en veel klanten een herfinanciering eisten, kreeg de openbare kredietinstelling, die zich duur gefinancierd had op de kapitaalmarkt, het moeilijk.

Vlak na de commotie over Publipart werden de vergoedingen van de bestuurders van Credibe op nul gezet.

De Belgische overheid splitste de goede stukken van het CBHK af en verkocht ze. Vervolgens moest iemand gevonden worden om de afwikkeling van de balans in goede banen te leiden. Dat werd De Keuleneer, een voormalige zakenbankier van de Generale Bank en gasthoogleraar aan de Solvay Brussels Schools of Economics (ULB).

Hij leidt Credibe sinds 1995 en slaagde erin de balans recht te trekken. In 2001 werd onder zijn leiding met Stater, een dochter van ABN AMRO die is gespecialiseerd in het beheer van hypotheekleningen, een koper gevonden voor de resterende hypotheekportefeuille van 2,8 miljard euro. De 160 medewerkers van Credibe gingen naadloos over naar Stater.

Dividenden

Sinds 2003 stelt Credibe niet veel meer voor. Er werken nog twee personeelsleden. Het balanstotaal is gezakt naar 63 miljoen euro. De belangrijkste activa zijn het gebouw in de Wetstraat waar de instelling gevestigd is (6 miljoen) en zo’n 53 miljoen euro aan beleggingen, waarvan de belangrijkste een belang in Stater Belgium is (28%). Naarmate de activiteiten van Credibe werden afgebouwd, ging het loon van De Keuleneer omlaag. Tot 189.233 euro vorig jaar.

Credibe is volgens ingewijden niet eerder ontbonden omdat de Belgische staat elk jaar op dividenden kon rekenen. Tussen 2005 en 2016 keerde Credibe 45,8 miljoen euro uit aan de overheid. De laatste jaren was dat telkens 1 miljoen euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content