Advertentie

ABVV houdt vrijdag nationale betoging tegen loonnormwet

Begin vorig jaar betoogde het ABVV ook al tegen de loonnorm. ©BELGA

De socialistische vakbond wil een aanpassing afdwingen van de loonnormwet, die de loonkostenontwikkeling in toom moet houden opdat onze bedrijven geen concurrentiekracht verliezen tegenover de buurlanden.

De regering-Michel voerde in 2017 een reeks aanpassingen door aan de wet van 1996, de zogenaamde loonnormwet. Volgens de socialisten is het daardoor niet langer mogelijk om nog te onderhandelen over een eerlijke verloning.

De huidige federale regering besliste eerder dit jaar dat de lonen over de periode 2021-2022 met maximaal 0,4 procent mogen stijgen boven op de index. Bedrijven die tijdens de crisis goede resultaten behaalden, kunnen wel nog een eenmalige coronapremie uitkeren van maximaal 500 euro.

Wij willen geen herhaling van het interprofessioneel akkoord voor de periode '21-'22 waarin maar een loonmarge werd gegeven van 0,4 procent.
ABVV

De socialistische vakbond eist dat de loonnormwet aangepast wordt 'aan de realiteit van de werkvloer'. 'Wij willen geen herhaling van het interprofessioneel akkoord voor de periode '21-'22 waarin maar een loonmarge werd gegeven van 0,4 procent omdat de loonnormwet 'nu eenmaal zo in elkaar zit' en bovendien door de vorige regering strenger werd gemaakt', klinkt het. 'Het verdedigen van een goede koopkracht is en blijft een van onze prioriteiten.'

Rest doet niet mee

De betoging van het ABVV start vrijdag om 11 uur aan het station Brussel-Noord en verloopt vervolgens via de Kruidtuinlaan, de Pachecolaan, het Centraal Station, de Cellebroersstraat en de Lemonnierlaan, om te eindigen aan het Zuidstation. Daar volgen toespraken door voorzitter Thierry Bodson en algemeen secretaris Miranda Ulens. Tijdens de betoging geldt een mondmaskerplicht.

De andere bonden nemen niet deel aan de nationale betoging. De leiding van de christelijke vakbond ACV wil het de komende maanden vooral bij politieke druk houden. Al liet de Franstalige christelijke bediendebond CNE vorige week weten vrijdag wel lokale acties te plannen op de bedrijfsvloer.

De liberale vakbond ACLVB zegt de komende periode vooral te willen sensibiliseren en eveneens in te zetten op het uitoefenen van politieke druk. De ACLVB had tijdens de coronaperiode naar eigen zeggen gesprekken met een aantal politieke partijen maar nog niet met de liberale partijen MR en Open VLD. 'Omdat beide partijen toch wel de meest remmende factor zijn in de regering voor een tijdige wijziging van de loonwet', zal de liberale vakbond vrijdagmorgen met een beperkte delegatie een korte mediatieke actie houden aan de hoofdzetels van de MR en Open VLD.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud