ACOD Onderwijs staakt niet mee op 10 oktober

ACOD Onderwijs is niet van plan om op 10 oktober mee te staken. © /Hollandse Hoogte

ACOD Onderwijs staakt niet mee op 10 oktober, maar plant een sensibiliseringscampagne. Bij de vervoersmaatschappij De Lijn roept de socialistische overheidsvakbond wel op om te staken.

De beslissing van ACOD De Lijn volgt op de oproep van de ACOD om een 'reactiedag' te organiseren in de hele openbare sector tegen het beleid van de regering-Michel.

De staking gaat door op 10 oktober, de tweede dinsdag van oktober en de dag waarop premier Charles Michel (MR) zijn beleidsverklaring voorleest in de Kamer.

De ACOD kondigde ook al stakingen aan bij de spoorwegen, Bpost, de federale, regionale en lokale administraties en de VRT.

De ACOD slaagde er voorlopig niet in ook de andere vakbonden achter de staking te krijgen.

De christelijke overheidsvakbond ACV Openbare Diensten neemt op dinsdag 26 september een standpunt in over eventuele deelname aan de actiedag bij De Lijn. Dan staat een militantenkern van de christelijke vakbond bij de vervoersmaatschappij op het programma, zegt Jan Coolbrandt van ACV Openbare Diensten. 

Onderwijs

ACOD Onderwijs roept niet op tot staken op 10 oktober, maar plant wel een sensibiliseringscampagne uit solidariteit met de andere sectoren van de overheidsvakbond.

Op de 'reactiedag' zal de vakbond vergaderingen organiseren voor de personeelsleden. 'Daar zullen onze afgevaardigden informatie geven over de problemen waarmee de andere sectoren geconfronteerd worden', zegt Raf De Weerdt, algemeen secretaris van de socialistische onderwijsvakbond.

De onderwijsvakbonden onderhandelen momenteel volop met de minister van Onderwijs voor een verbetering van de arbeidssituatie van de personeelsleden. 'Die gesprekken verlopen moeizaam, maar wij willen zo veel mogelijk putten uit de dialoog', aldus De Weerdt, die benadrukt dat acties kunnen volgen als de gesprekken geen resultaten zouden opleveren.

Loodsen

Ook de loodsen die aangesloten zijn bij ACOD staken mogelijk ook mee op 10 oktober, zegt vakbondssecretaris Eddy Hendryckx.

Zekerheid is er echter nog niet, omdat bijvoorbeeld nog niet duidelijk is of de ACOD-loodsen die dag 'aan de beurt' zijn, al is het wel ‘de bedoeling’ om te participeren. Op 3 oktober wordt er beslist in overleg met de afgevaardigden.

Een eventuele impact valt moeilijk te voorspellen. De ACOD-loodsen zijn vooral actief op de loodstrajecten naar de kust en op zee, en minder of niet op de Schelde naar bijvoorbeeld Antwerpen. 

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content