1

Alweer leeg gebouw dat overheid nog jaren moet huren

De Koninklijke Munt in Brussel werd via een sale-and-leasebackoperatie van de regering-Verhofstadt verkocht en meteen weer gehuurd. ©BELGA

Als eind dit jaar de Koninklijke Munt sluit, dan zal de Belgische overheid tot 2021 toch nog jaarlijks een huur van 635.125 euro moeten betalen voor het gebouw in de Brusselse Pachecolaan.

De sale-and-lease-backoperaties van toenmalig premier Guy Verhofstadt (Open VLD) begin jaren 2000 bezorgen de regering-Michel steeds meer hoofdbrekens. Nu blijkt dat ook voor het verkochte en weer gehuurde gebouw van de Koninklijke Munt, een pand van 9.000 m2 in de Pachecolaan, tot 2021 jaarlijks 635.125 euro huur moet worden betaald, hoewel het op 1 januari 2018 leeg komt te staan.

De Koninklijke Munt van België (KMB), dat de euromunten voor België produceert, heeft op 23 oktober haar laatste munten geslagen. De federale regering besliste in oktober vorig jaar om de productie uit te besteden. Die uitbesteding moet op termijn een besparing van 2,5 miljoen opleveren omdat de personeelskosten zullen dalen en de huur van het gebouw zal wegvallen, luidde het.

De personeelsleden van het atelier zullen in andere afdelingen van de federale overheidsdienst (FOD) Financiën aan de slag kunnen. De Munt blijft alleen nog instaan voor het ontwerp en de verkoop van herdenkingsmunten.

‘De Munt blijft momenteel het gebouw heel gedeeltelijk betrekken met het labo dat instaat voor de kwaliteitscontrole’, zegt Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën. ‘Er lopen onderhandelingen tussen de Regie der Gebouwen en de FOD Justitie over een bezetting van vrijgekomen lokalen.’

Eerder bleek al dat de overheid voor meer dan 2 miljoen euro per jaar een gebouw van de FOD Financiën aan de Paleizenstraat in Brussel huurt, terwijl er nog amper veertig ambtenaren werken die eind dit jaar ook vertrekken. Het huurcontract loopt tot 2026, en behoort ook tot de sale-and-lease-backoperaties uit de paars-groene periode.

De Belgische staat verkocht sinds 2000 liefst 78 gebouwencomplexen, die meteen nadien weer gehuurd werden. Er kwam toen al heel wat kritiek op die budgettaire opsmukoperatie. Vanop de oppositiebanken vreesden de christendemocraten dat het de belastingbetaler meer geld zou kosten dan dat het zou opbrengen.

De toenmalige bevoegde minister, Rik Daems (Open VLD), kreeg zelfs te maken met een gerechtelijk onderzoek naar verdachte commissielonen, zoals in het dossier van de verkoop van de Financietoren in 2001 voor 311 miljoen euro aan het Nederlandse Breevast. De adviseur van Daems werd genoemd als spilfiguur in het dossier over de verdachte commissielonen.

Uiteindelijk werden in 2016 twee lobbyisten veroordeeld in de zaak omdat ze miljoenen euro’s smeergeld hebben opgestreken bij de verkoop.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content