Amerikaans leger verplaatst Europees hoofdkwartier van Stuttgart naar België

Amerikaanse tanks in Duitsland. ©EPA

Het Amerikaanse leger verhuist zijn Europese hoofdkwartier van het Duitse Stuttgart naar het Waalse Bergen. Dat heeft generaal Tod Walters als bevelhebber van de Amerikaanse strijdkrachten in Europa woensdag in Washington bekendgemaakt.

Washington heeft beslist 11.900 soldaten weg te halen uit Duitsland om ze elders te plaatsen. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper woensdag op een persconferentie in Washington bekendgemaakt. Het aantal is hoger dan eerder aangekondigd. Ook verhuist het Europese hoofdkwartier vanuit Stuttgart naar België.

Ongeveer 6.400 militairen keren terug naar de VS. Zowat 5.400 anderen verhuizen naar andere landen van de NAVO. Ongeveer 2.000 verhuizen naar België en Italië. Ook zullen er Amerikaanse soldaten naar Polen trekken en naar de Baltische staten, als met die landen een akkoord over hun statuut wordt bereikt.

F-16's

De VS hebben alleen nog F-16's in Spangdhalem in de deelstaat Rijnland-Palts. Het 52ste squadron omvat een twintigtal toestellen, terwijl er op de basis ongeveer 4.000 Amerikaanse soldaten gestationeerd zijn. Met familieleden erbij werken er bijna 11.000 mensen op de basis, die aan 800 Duitsers werk verschaft en die strategisch belangrijk is voor de Amerikaanse troepen in Europa.

Op een nog vast te stellen tijdstip verhuizen die F-16's naar Spanje, zei Walters. Voorts verhuist het militair hoofdkwartier voor Europa (Eucom) van Stuttgart naar Bergen, mogelijk zal ook het hoofdkwartier voor Afrika (Africom) vanuit Stuttgart naar elders trekken. De 2.500 soldaten van de Amerikaanse luchtmacht die op de Britse basis Mildenhall gelegerd zijn en die in Duitsland geherpositioneerd zouden worden, blijven in het Verenigd Koninkrijk.

Facturen betalen

De Amerikaanse president Donald Trump had de troepenterugtrekking al in juni aangekondigd. Hij vindt dat Duitsland te weinig aan de NAVO besteedt. Volgens Esper moet de beslissing de NAVO 'versterken' en de afschrikking van Rusland opvoeren, de 'bondgenoten geruststellen' en de 'Amerikaanse strategische flexibiliteit verbeteren'.

De gedeeltelijke terugtrekking zal 'zo snel mogelijk' plaatsvinden. Sommige aspecten zijn al binnen enkele weken mogelijk, andere vergen meer tijd, aldus Esper die nog geen exact plan voorlegde.

Trrump liet van zijn kant verstaan dat een herziening van het plan mogelijk is. 'Als ze (de Duitsers, red.) hun facturen beginnen te betalen, dan zou ik erover nadenken.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud