Amerikaanse bedrijven lanceren ultimatum over vennootschapsbelasting

General Electric is een grote Amerikaanse werkgever in ons land. ©REUTERS

Er moet voor de zomer een beslissing vallen over het verlagen van de vennootschapsbelasting, vinden de Amerikaanse bedrijven in België.

Daar zei de Amerikaanse Kamer van Koophandel in België, AmCham, dinsdagavond op zijn nieuwjaarsreceptie.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) beaamde. 'We moeten snel beslissen. Het is niet voor het eerst dat AmCham aandringt op een verlaging van de vennootschapsbelasting.' De Amerikaanse bedrijven dringen aan op een verlaging naar 20 procent, met behoud van de notionele intrestaftrek.

Uitgesteld

'Er is nog geduld, maar het mag niet eindeloos duren', aldus AmCham-topman Marcel Claes op een nieuwjaarsbijeenkomst van de kamer. 'Voor de zomer moet er duidelijkheid zijn.'  De belofte van de Amerikaanse verkozen president Donald Trump om de vennootschapsbelasting te verlagen van 35 procent naar 15 procent zorgt nu al voor extra druk, klinkt het. Investeringen in België worden uitgesteld in afwachting van duidelijkheid over het Amerikaanse belastingregime.

Minister Van Overtveldt verzekerde de Amerikaanse bedrijven dat een belastinghervorming één van de prioriteiten van de regering is. 'We moeten snel beslissen over een hervorming van de vennootschapsbelasting', aldus Van Overtveldt tegenover de AmCham-leden.

'Erg voorzichtig'

Tegelijkertijd waarschuwde hij om 'erg voorzichtig' te zijn met het invoeren van nieuwe belastingen. Dat geldt onder meer voor een invoering van een mogelijke financiële transactietaks, terwijl sommige buurlanden dat niet doen. 'Nieuwe belastingen zijn geen goed idee.'  

AmCham wees ook op de nood om de arbeidskost in ons land te verlagen. Meer specifiek dringen de Amerikaanse bedrijven aan op plafonnering van de patronale bijdrage, in het bijzonder op hoge lonen. Eveneens hoog op het nieuwjaarslijstje van AmCham is de aanpak van de mobiliteitsproblemen in ons land. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content