Arbeidsdeal heeft in 2019 dubbel zoveel jobs nodig

De regering-Michel zal dubbel zoveel jobs moeten creëren, wil ze de vooropgestelde opbrengst van 500 miljoen euro halen. ©TD_TR

Als de arbeidsdeal 12.500 jobs creëert tegen eind 2019, kan dat nooit de beoogde 505 miljoen euro opleveren. Daarvoor zijn bijna dubbel zoveel banen nodig, berekende De Tijd.

Met haar pakket arbeidsmarktmaatregelen wil de federale regering van premier Charles Michel (MR) twee vliegen in één klap slaan. Het moet in het verkiezingsjaar 2019 12.500 extra jobs opleveren en daardoor ook een half miljard euro bijdragen aan de begrotingsinspanning.

40.400
De regering rekent erop dat iemand een jaar aan het werk krijgen 40.400 euro oplevert.

Door mensen aan het werk te krijgen bespaart de overheid op haar werkloosheidsuitgaven. Tegelijk betekent het meer belastinginkomsten en bijdragen voor de sociale zekerheid. Iemand die aan het werk gaat, levert de schatkist alles samen ruim 40.400 euro op per jaar.

Maar de arbeidsdeal zal niet vanaf dag één leiden tot een piek in de jobcreatie. Maatregelen zoals de sneller dalende werkloosheidsuitkeringen en steun voor wie in een knelpuntberoep aan de slag gaat, geven pas na verloop van tijd resultaat.

Het probleem daarvan is dat werklozen die pas halfweg het jaar geactiveerd worden, ook maar de helft bijdragen aan de overheidsfinanciën. Iemand die in november begint te werken, levert nog maar 6.740 euro op in plaats van de 40.400 euro waarvan de regering vertrekt.

Als je ervan uitgaat dat de 12.500 jobs in 2019 gespreid over het jaar gecreëerd worden, valt de winst voor de begroting fors lager uit. Het gaat dan om een besparing van net geen 270 miljoen euro, in plaats van 505 miljoen.

Op het kabinet van minister van Werk Kris Peeters (CD&V) klinkt het dat de 12.500 extra banen gezien moeten worden als voltijdse equivalenten globaal gerekend over heel het jaar. Dat niet alle jobs van bij de start van het jaar gecreëerd worden, zal worden gecompenseerd met meer jobs aan het einde van het jaar.

Zo’n compensatie vereist dat er tegen eind 2019 ruim 23.000 extra jobs bijkomen, blijkt uit onze berekening. Om het begrotingsdoel te halen, volstaat het niet om pas tegen eind 2019 de vooropgestelde 12.500 vacatures in te vullen.

©Mediafin

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud