Belg zit derde van loopbaan thuis

©Photo News

Wie vandaag na een loopbaan van 42 jaar met pensioen gaat, heeft daarvan gemiddeld slechts 28 jaar effectief gewerkt.

Dat blijkt uit berekeningen van de socialistische vakbond ABVV. Gedurende een loopbaan van 42 jaar zat een Belgische man gemiddeld 14 jaar thuis met een ziekte-, werkloosheids- of brugpensioenuitkering. Vrouwen, met gemiddeld een loopbaan van 36,6 jaar, zaten daarvan 13 jaar thuis.

©MEDIAFIN

Dat Belgen gedurende een derde van hun carrière niet werken, verklaart mee waarom ons land er nauwelijks in slaagt de tewerkstellingsgraad op te trekken. Van de 20- tot 64-jarigen is iets minder dan 68 procent aan het werk. In Duitsland (79%) en Nederland (77%) ligt het aandeel werkenden een pak hoger. 

Ons land heeft het daardoor moeilijker om de sociale zekerheid te financieren. Minder mensen aan het werk, betekent minder inkomsten voor de overheid en tegelijk een grotere groep mensen die nog voor ze aan hun pensioen beginnen van een uitkering leven.

Toch betekenen de niet-gewerkte jaren niet per definitie dat iemand minder pensioen krijgt aan het einde van zijn loopbaan. De periodes van werkloosheid, ziekte, tijdskrediet of brugpensioen gelden als gelijkgestelde periodes waarin iemand zonder te werken toch pensioenrechten opbouwt. Om werk aantrekkelijker te maken, besliste de regering-Michel in haar Zomerakkoord jaren als werkloze minder te laten meetellen voor de pensioenopbouw.

Nu worden in de eerste drie tot vier jaar werkloosheid nog pensioenrechten opgebouwd alsof iemand zijn laatste loon blijft verdienen. Wie jonger is dan 50 bouwt vanaf 2019 enkel nog in het eerste jaar werkloosheid voor het volle bedrag pensioen op. Daarna gebeurt dat op basis van een minimumrecht.

Pensioenopbouw

ABVV-topman Rudy De Leeuw. ©Photo News

ABVV-topman Rudy De Leeuw is er niet mee opgezet dat de regering-Michel aan de pensioenopbouw van werklozen raakt. Bij de presentatie maandag van een sociaal-economische ABVV-barometer sprak hij van de ‘versnelde afbraak van het sociaal systeem’. ‘De jaren waarin iemand in goede gezondheid verkeert en effectief kan werken, zijn nu eenmaal beperkt’, aldus De Leeuw.

‘Dat is in andere landen niet anders. Mensen kiezen er niet voor om ontslagen te worden of om zes jaar van hun loopbaan ziek thuis te zitten. Ze mogen dan niet nog eens gestraft worden met een lager pensioen.’

Bereiken dat mensen meer jaren werken, is net cruciaal om de pensioenen te kunnen blijven betalen, argumenteert N-VA-Kamerlid Jan Spooren. ‘Doordat mensen maar gedurende twee derde van hun loopbaan echt werken, wordt te weinig bijgedragen voor de financiering van de pensioenen. Mensen moeten meer jaren werken en bijdragen. Wie werkloos is, kan niet langer onbeperkt pensioen blijven opbouwen.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud