Advertentie

Belgen met Zwitserse rekening spijzen schatkist met half miljard

©REUTERS

Het eerste afgeronde belastingonderzoek naar Belgen met een geheime rekening in Zwitserland kan 540 miljoen euro inkomsten opbrengen. Dat blijkt uit cijfers van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).

De Belgische fiscus is sinds 2010 in het bezit van gelekte rekeningbestanden van honderden Belgen die klant waren bij de Zwitserse tak van de Britse multinationale bank HSBC . Dankzij het Zwitserse bankgeheim konden ze een deel van hun vermogen verborgen houden voor de Belgische fiscus.

De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) kreeg evenwel via de Franse fiscus informatie van Hervé Falciani, een ex-informaticus van HSBC, die de gegevens ontvreemdde. Aanvankelijk was het onzeker in hoeverre de Belgische fiscus de gegevens mocht gebruiken, maar de rechtbank gaf daarvoor eind 2010 groen licht.

Voor verder onderzoek werden de dossiers verdeeld tussen de BBI en de algemene belastingadministratie. Intussen zijn de onderzoeken afgerond en is duidelijk hoeveel bijkomende belastingen de fiscus kan innen. De ruim 1.000 dossiers die door de BBI werden behandeld, kunnen bijna 540 miljoen euro aan belastingen opleveren, inclusief belastingverhogingen.

De meerderheid van de belastingplichtigen sloot een akkoord met de fiscus. De aanmaningen tot betaling zijn intussen verstuurd aan de belastingplichtigen. Het gaat om diamantairs, mensen van adel, advocaten, bedrijfsleiders en sporters.

De inspanningen en het onderzoek van de administratie dragen bij tot een grotere fiscale transparantie en rechtvaardigheid.
johan van overtveldt
minister van financiën

Er is ook nog een tweede stapel dossiers die vorige maand opgehaald werd in Frankrijk door de BBI. De opbrengst daarvan komt boven op de 540 miljoen euro van het eerste pakket. Ook dat kan een aanzienlijk bedrag opleveren, maar eerst moet het onderzoek nog gevoerd worden.

Minister Van Overtveldt reageert tevreden op de cijfers. ‘De inspanningen en het onderzoek van de administratie dragen bij tot een grotere fiscale transparantie en rechtvaardigheid.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud