België blokkeert voor het eerst bezittingen van terroristen

Mohamed Abrini. ©AFP

Overheid legt twaalf terreurverdachten financieel droog zonder tussenkomst rechter.

Voor de allereerste keer heeft de Belgische regering terroristen financieel drooggelegd zonder de tussenkomst van een rechter. Het gaat om een bestuurlijke (niet-gerechtelijke) maatregel die het antiterreurorgaan OCAD aanvraagt en die de regering goedkeurt.

De maatregel viseert twaalf terreurverdachten, onder wie ‘de man met het hoedje’ Mohamed Abrini (foto), de Molenbeekse familie Bazarouj, die Salah Abdeslam mogelijk onderdak gaf, en verschillende Syriëstrijders. Ze kunnen vanaf nu niet meer aan hun financiële bezittingen, huizen en andere eigendommen. Niemand mag hen financieren of op een andere manier steunen.

De mogelijkheid om terroristen financieel droog te leggen bestaat al sinds 2006. Maar het bewuste koninklijke besluit werd nooit eerder toegepast. Tot gisteren. In het Belgisch Staatsblad stonden tien namen die achter gesloten deuren werden gevalideerd tijdens de ministerraad van 20 juli. Eerder, op de ministerraad van 27 mei, werden twee andere namen van Syriëstrijders (die voorkomen in het dossier-Verviers) gevalideerd.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA), die bevoegd is voor de maatregel, mag niets zeggen over de twaalf namen die financieel worden drooggelegd. De selectie roept nochtans vragen op.

De meeste namen zijn al lang bekend bij de veiligheidsdiensten. Waarom draait de regering dan nu pas de geldkraan dicht? Tegelijk ontbreken veel namen van gevaarlijke Belgische Syriëstrijders. Zullen er nog meer namen volgen? ‘Dat is afhankelijk van de verdere analyses van het antiterreurorgaan OCAD en de Nationale Veiligheidsraad’, zegt Van Overtveldt.

‘Het is in elk geval een goede zaak dat de maatregel, die al sinds 2006 bestaat, eindelijk operationeel is’, stelt de minister. Hij benadrukt dat alle aanvullingen op de lijst telkens door de ministerraad zullen worden bekrachtigd. Op de lijst staan ook namen van mensen die nog niet definitief door een rechtbank voor terrorisme zijn veroordeeld.

Het federaal parket, dat alle gerechtelijke terrorismedossiers behandelt, moet eerst nagaan of zo’n maatregel geen lopend onderzoek tegen een verdachte kan storen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud