Advertentie
Advertentie

België krijgt 350 miljoen van multinationals, maar wil ze niet

©Photo News

Omdat Europa de Belgische rulings over de zogenaamde overwinsten heeft vernietigd, moeten de bedrijven de niet-betaalde belastingen terugstorten. Maar België wil die rulings in stand houden.

De Europese Commissie heeft ons land begin dit jaar verplicht om bijna 900 miljoen euro terug te vorderen van een reeks multinationals. Door enkele specifieke belastingdeals, de ‘excess profit rulings’, konden een 35-tal bedrijven zoals Atlas Copco of AB InBev hun belastingfactuur jarenlang drukken. Maar volgens Europa zijn die fiscale rulings illegale staatssteun en moet België de kortingen terugeisen.

Dat bedrag werd inderdaad teruggestort. Dat heeft een eenmalig positief effect op de begroting.
Kabinet-Van Overtveldt

Verschillende bedrijven hebben al bijna 350 miljoen euro aan niet-betaalde belastingen overgemaakt, blijkt uit de begrotingsnotificaties die De Tijd kon inkijken. ‘Dat bedrag werd inderdaad teruggestort’, bevestigt het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). ‘Dat heeft een eenmalig positief effect op de begroting.’

Niet tevreden

Toch is de federale regering niet tevreden met de Europese beslissing. Ze vindt dat Europa haar dwingt gedane beloftes terug te draaien. Veel van de getroffen bedrijven hebben pas in ons land geïnvesteerd nadat ze garanties over een lager belastingtarief hadden gekregen. Van Overtveldt ging daarom tegen de beslissing in beroep. ‘Dat nu al 350 miljoen euro is opgehaald, verandert niets aan die beslissing’, klinkt het.

©Mediafin

Een eerste beroep in kort geding werd door het Europees Hof van Justitie verworpen. Ons land startte ook een normale beroepsprocedure, waarbij een uitspraak wellicht nog jaren op zich laat wachten. ‘Maar als we dit beroep winnen (en de belastingdeals dus niet illegaal zijn, red.), moeten we de bedrijven terugbetalen en zal er een eenmalig negatief effect zijn op de begroting’, zegt het kabinet-Van Overtveldt.

Of België het geld al dan niet mag houden, heeft geen effect op de begrotingsinspanning die ons land moet leveren. Europa kijkt enkel naar de structurele inspanning, waarbij eenmalige mee- of tegenvallers niet in rekening worden gebracht.

Vennootschapsbelasting

Het Europese verzet tegen de excess profit rulings is een van de redenen waarom Van Overtveldt aanstuurt op een hervorming van de vennootschapsbelasting. Doordat multinationals niet meer verleid kunnen worden met kortingen op de belasting die ze op hun winst betalen, wil hij het algemene tarief van 34 procent verlagen tot een percentage van vooraan in de 20 procent. Dat is volgens Van Overtveldt ook eerlijker voor kmo’s, die in tegenstelling tot veel grote ondernemingen vaak de volle pot betalen.

Om zijn hervorming te financieren wil Van Overtveldt bestaande aftrekken, zoals de notionele intrestaftrek waarvan bedrijven met veel eigen vermogen gebruik kunnen maken, afbouwen. De N-VA’er wilde zijn voorstel laten goedkeuren bij de begrotingsonderhandelingen. Maar doordat CD&V in ruil de invoering van een meerwaardebelasting op aandelen eiste, werd de hervorming uitgesteld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud