Advertentie
Advertentie

België krijgt cyberleger met 200 computerexperts

©AFP

Defensie rekruteert op grote schaal computerexperts om een heus ‘cyberleger’ uit te bouwen.

Alleen al dit jaar verschenen dertig vacatures voor jobs bij het Cyber Security Operations Center (CSOC) op het hoofdkwartier in Evere, in de schoot van de militaire inlichtingendienst. Het gros van de 92 medewerkers die de militaire inlichtingendienst dit jaar mag aanwerven, zijn dan ook cyberexperts voor het CSOC. Op termijn zullen er zo’n 200 cyberexperts werken, bevestigt minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA).

De voorbije maanden verschenen al dertig vacatures voor het Cyber Security Operations Center op het hoofdkwartier in Evere.

België moet zo veel beter gewapend zijn tegen cyberaanvallen. De cyberexperts zullen in eerste instantie militaire doelwitten verdedigen, zoals wapensystemen en communicatienetwerken. Maar als een van de belangrijkste cyberkrachten van ons land zal Defensie haar expertise delen bij andere cyberincidenten.

Defensie krijgt ook de middelen om terug te slaan als ons land wordt aangevallen. ‘Zo staat het in de wet’, zegt Vandeput. ‘Maar de capaciteit om met een tegenaanval te reageren op een cyberaanval zal steeds ingezet worden met respect voor de internationale verdragen, de rechtsregels en de regelgeving.’

Hacking

Selor, de rekruteerder van de federale overheid waarvoor Vandeput als minister van Ambtenarenzaken ook bevoegd is, moet de cyberexperts voor Defensie zoeken. Om vooral mensen met de nodige vaardigheden, zoals kennis van hacking, te vinden wordt soepeler omgesprongen met de diplomavereisten.

Het cyberleger krijgt een zeer brede waaier opdrachten, die je niet allemaal kan vatten in zo’n vacature, stelt Vandeput. ‘Defensie geeft de voorkeur aan profielen met een technische kennis die meteen inzetbaar zijn. Via vorming en ervaring on the job kunnen die doorgroeien naar een specialistenfunctie.’ Ze zullen onder meer een opleiding krijgen bij het Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence van de NAVO in Estland.

Hoeveel - of hoe weinig - cyberexperts nu al bij het CSOC werken, is ‘vertrouwelijk’.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud