België zakt weg in hitparade concurrentiekracht

©Bloomberg

België is gezakt naar plaats 20 op de jaarlijkse competiviteitsranglijst van het Wereld Economisch Forum (WEF), drie plaatsen lager dan bij de vorige editie.

Elk jaar lijst het WEF ruim 130 landen op volgens concurrentiekracht. Verschillende parameters worden in rekening gebracht: veiligheid, gezondheid, efficiëntie van de overheid, infrastructuur, belastingklimaat, onderwijs, enzovoort. België zit al jaren tussen plaats 15 en 20.

De absolute toplanden op het vlak van competitiviteit zijn Zwitserland, de Verenigde Staten en Singapore. Dichter bij huis scoren Nederland (4), Duitsland (5) en het Verenigd Koninkrijk (8) opvallend beter dan België. Frankrijk staat maar 22ste.

Ons land verliest al jaren vooral punten door de hoge belastingdruk en de rigide arbeidsmarkt, al wegen die elementen dit jaar iets minder door in de score. Wat wel zwaarder doorweegt deze keer is de kosten die ondernemingen moeten maken om zich te beschermen tegen terrorisme. En voor de indicator overheidsschuld staat België maar 124ste op 137 landen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud