Advertentie

Belgisch gerecht ontdekt gokschandaal in tenniswereld

De verdachte tennismatchen maakten deel uit van subtoptoernooien zoals ‘Challenger' of ‘Futures'. ©AFP

Het federaal parket heeft kennis van honderden verdachte weddenschappen vanuit België op internationale tennismatchen. Die vonden vorig jaar of enkele maanden geleden nog plaats.

Eind vorig jaar trok een voormalige medewerker van de internationale politiedienst Interpol aan de alarmbel in de Britse krant The Guardian. Chris Eaton waarschuwde voor verregaande ‘matchfixing’ in de subregionen van de tenniswereld. Via de ‘Challenger’-toernooien kunnen mannelijke spelers proberen door te stoten naar de toptoernooien van de ATP World Tour. Maar het prijzengeld is zo laag dat de spelers zeer vatbaar zijn voor omkoping door de georganiseerde criminaliteit. Die zou via stromannen massaal gokken op de onbenullige tenniswedstrijden. Ook scheidsrechters, die evenzeer karig betaald worden ondanks hun sleutelrol in de wedstrijd, zouden vatbaar zijn voor manipulatie.

Het federaal parket heeft zeer concrete aanwijzingen. Volgende week zit het samen met de lokale parketten en andere instanties zoals de Kansspelcommissie om te overleggen hoe ze de ‘bom’ onder het internationale tenniscircuit zullen onderzoeken.

Er is sprake van honderden verdachte weddenschappen die zijn afgesloten in wedkantoren in de arrondissementen Antwerpen, Mechelen, Brussel, Brugge en Oudenaarde, maar ook in Zwitserland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. De verdachte weddenschappen dateren van vorig jaar tot vlak voor de vakantie, in juni.

De meeste wedstrijden die mogelijk ‘gefixt’ zijn, maakten deel uit van de Futures-toernooien van de Internationale Tennis Federatie (ITF) voor mannen en vrouwen die proberen door te stoten tot de ATP-toptoernooien. Zoals een halve finale damesdubbel in Sevilla (maart), een derde ronde in het ITF-herentoernooi in Tunesië (maart), een kwartfinale in het ‘F4 Futures’-toernooi in Israël (mei), verschillende herendubbels in Mexico (mei) en een eerste ronde in het Mexicaanse Manzanillo (juni). De betrokken spelers, van wie niet duidelijk is wie mee in het complot zit, hebben geen plaats in de top-300 wereldranking. De meeste zitten niet eens bij de 800 of 900 beste spelers ter wereld, een speler staat zelfs hoger dan de 1.600ste plaats. Ze komen onder andere uit Oekraïne, Italië, Georgië, Israël, de Verenigde Staten, Mexico en Bolivia.

De taferelen die, soms via camerabewaking, in de Belgische wedkantoren zijn vastgesteld, tonen duidelijk het verdachte karakter van de weddenschappen. Buitenlanders, allochtone of autochtone Belgen die financieel aan lagerwal zitten, wandelen het gokkantoor in en zetten duizenden euro’s in met een spiekbriefje in de hand of een gsm waarlangs ze instructies krijgen. Ze kiezen kantoren uit waar geen naam staat op de goktickets, zowel in Vlaanderen (Gent, Turnhout) als in Wallonië (La Louvière). Sommige gokkers zijn duidelijk onwennig als ze binnenkomen en hun weddenschap ingeven en lijken gebaren te maken naar iemand die hen buiten opwacht. Ze zetten bijvoorbeeld een totaalsom van 7.000 euro in en winnen meer dan 100.000 euro.

Als de weddenschappen online gebeuren, zetten tientallen personen onder verschillende namen, maar met hetzelfde IP- of mailadres in op de onbekende ‘Challenger’-tennismatchen. Ze zetten samen 10.000 euro in en kunnen bijna het dubbele aan winst opstrijken (ruim 27.000 euro). Omdat ze telkens op het juiste moment de ‘cash in’-knop indrukten, blokkeerden sommige gokoperatoren tijdelijk de verdachte accounts. Zeker als verschillende spelers exact dezelfde keuzes maakten op hetzelfde moment.

N-VA-parlementslid Christoph D’Haese, die zich heeft vastgebeten in de problematiek, zal de verdachte weddenschappen uit België via parlementaire vragen aankaarten bij de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken. ‘Het gerecht moet dit uitspitten, zowel in de tennis- als in de voetbalwereld.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud