Advertentie

Belgische jobmotor draait almaar sneller

De fabriek van Volvo in Gent stelt duizenden mensen tewerk. ©Wouter Van Vooren

België kreeg er 52.000 voltijdse jobs extra bij in een jaar tijd.

De jobmotor van de Belgische bedrijven draait op het hoogste toerental in jaren. In het eerste kwartaal van dit jaar telde ons land een recordaantal van 2,31 miljoen voltijdse banen in de privésector. Dat zijn er 47.000 meer dan in dezelfde periode vorig jaar, goed voor de sterkste toename in een eerste kwartaal sinds 2011.

2,31 miljoen
Jobs
In het eerste kwartaal van dit jaar telde België een recordaantal van 2,31 miljoen voltijdse banen in de privésector.

Samen met de gecreëerde jobs bij de overheid gaat het over 52.000 nieuwe fulltime jobs, blijkt uit cijfers van de Rijksdienst van Sociale Zekerheid (RSZ) waarop De Tijd de hand kon leggen.

De RSZ-cijfers zijn interessant omdat ze een beeld geven van het aantal equivalenten van voltijdse banen dat werd gecreëerd. Zo wordt het effect van flexibele statuten en deeltijdse arbeid uitgevlakt. Twee halftijdse banen tellen bijvoorbeeld voor slechts één voltijdse arbeidsplaats. Zo’n zes op de tien gecreëerde arbeidsplaatsen zijn voltijds, de rest is deeltijdse arbeid. Daardoor zijn de 2,31 miljoen voltijdse banen in de privésector goed voor zo’n 2,9 miljoen verschillende arbeidsplaatsen.

Taxshift

Sinds het dieptepunt van de economische crisis in 2010 zijn er in de privésector al 232.000 voltijdse arbeidsplaatsen bij gekomen. Economen wijzen steevast op het belang van de aantrekkende economische conjunctuur op het aantal gecreëerde jobs.

Volgens minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) speelt ook de taxshift een rol. In 2016 betaalden werkgevers nog 30 procent aan sociale bijdragen boven op het brutoloon, tegenover 32,4 procent voordien. Dit jaar zakten de bijdragen verder naar 25 procent. ‘We zien nu het effect van die verdere verlaging in de cijfers’, aldus De Block.

Lager dan in andere landen

Een belangrijke bemerking is dat de jobgroei in België lager ligt dan in de meeste andere Europese landen. Volgens de Hoge Raad voor Werkgelegenheid, die gisteren zijn jaarrapport presenteerde, komt daar niet meteen verandering in. ‘De enorme dynamiek van de werkgelegenheid van de afgelopen vier jaar zal stoppen’, vreest ondervoorzitster Marcia De Wachter.

Opmerkelijk is ook dat in ons land nog altijd relatief weinig mensen werken. Slechts 68,5 procent van de Belgen tussen 20 en 64 jaar was vorig jaar aan de slag. Dat is meer dan de 67,7 procent in 2017, maar een pak minder dan de bijna 80 procent in Nederland of Duitsland.

Ondanks die lage tewerkstellingsgraad zwoegen bedrijven nu al om het aantal openstaande vacatures in te vullen. Eind mei stonden meer dan 48.000 vacatures open.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud